T
|
T-benstek
|
Dubbelbiffen av nöt med ben
|
Tabascosås
|
Kryddstark sås innehållande en rad utländska kryddor. Använd endast till smaksättning
|
Taleggio
|
En mjuk dessertost som även passar bra i matlagning. Görs på pastöriserad komjölk. Svagt rödaktig ton på ytan. Blir syrligare då den lagras och kan få ett tunt mögel på ytan - något som bara bekräftar ostens mognad.
|
Tapenade
|
Spansk grönsaksröra att ha på t ex bröd, fyllning m.m. Består i huvudsak av svarta oliver, kapris och sardeller.
|
Tapiokagryn
|
Halvgenomskinliga oregelbundna gryn framställda ur kassavajmjöl (maniok)
|
Tartarsås
|
Majonnäs smaksatt med t ex finhackad pickles, saltgurka och gräslök
|
Tartelette
|
Litet bakverk av paj-, smör- eller mördeg
|
Tianúsjki
|
Rysk kola
|
Timbal
|
Finare färs, t ex kalvfärs, kokt i form i vattenbad
|
Tisdagssoppa
|
Sluring, grönsakssoppa med korngryn, kokad på fläskspad eller tillsammans med rimmat fläsk
|
Torparefläsk
|
Brynta fläsktärningar, hackad lök och rå potatis i skivor, samkokat i lite vatten
|
Torshällalåda
|
En brynt blandning av rökt skinka, hackad lök och potatis med tomatsås. Överst ett äggskal med en rå gula
|
Tortilla
|
1: mexikanska tunna, mjuka majsbröd, äts till mat eller fylls med köttstuvning 2: spansk omelett med fyllning (torti´ja)
|
Tortilla
|
Omelett (spanskt)
|
Tosca
|
En bakelse, tårta eller mjuk kaka överdragen med knäckglasyr
|
Tournedos
|
En ca 3 cm tjock stekt elller grillad skiva av oxfilén
|
Tournera
|
Dekorforma grönsaker med en liten kniv
|
Traktörlåda
|
En pytt på både rimmad och färsk oxbringa, lök och potatis med stekt ägg
|
Tranchera
|
Skära upp en stek, fågel e. dyl. i skivor eller mindre bitar, oftast vid bordet
|
Trådprov
|
Används för att se att en sockerlag uppnått ca 115 grader. En doppe av sockerlagen ska kunna dras till trådar mellan två fingrar
|
Tutti-frutti
|
Kompott av olika sorters frukter och bär
|
|
|
Upp
|