C
|
Café au lait
|
Kaffe med kokt mjölk (kaffé å lä´)
|
Calamari
|
Bläckfisk (italienska)
|
Canard
|
Anka (franska)
|
Canneloni
|
Färsfyllda rullar av makarondeg
|
Carne
|
Kött (italienska, spanska)
|
Cassata
|
Dessert, bestående av vanilj och chokladglass, vispad grädde med kanderad frukt och likör (Italiensk)
|
Cassis
|
Svarta vinbär (franska)
|
Chestnuts
|
Kastanjer (engelska)
|
Chop
|
Kotlett (engelska)
|
Chop Suey
|
Kinesisk rätt av brynt strimlat fläskkött med olika grönsaker, smaksatt med soja (tjopp soj)
|
Chutney
|
Stark kryddad och sötad inläggning av bl a mangofrukt, äpplen, russin, lök, ingefära och chilipeppar (tja´tni)
|
Cider
|
Äppelvin med låg alkoholhalt, ungefär som lättöl
|
Cikoria
|
Kaffeersättning, beredd på rötterna av vägvårda (korgblommig växt, Cichorium intybus L.), innehåller ej koffein men påminner till färg och smak om kaffe
|
Cinnamon
|
Kanel (engelska)
|
Ciselera
|
Dekorera och mönstra t ex champinjonhattar med spetsen på en vass kniv. Används också när man skär upp kanten på t ex kött för att det inte ska kupa sig vid stekning
|
Cloudberries
|
Hjortron (engelska)
|
Codfish
|
Torsk (engelska)
|
Confitering
|
Confitering är en gammal konserverings- och tillagningsmetod som innebär att man först saltar och sedan långsamt kokar in kött, fågel eller fisk, i fett. Då blir köttet riktigt mört och smakrikt. En typ av fett som är vanlig att använda vid confitering är ankfett. Confitering sker vid lägre temperatur och under längre tid än fritering.
|
Consommé
|
Stark, klar buljong
|
Coppa
|
Fläskkött (karré) som saltas och stoppas i fjälster. Lagras för att få en aromatisk smak med viss sötma och balanserad sälta. Skärs i tunna skivor.
|
Coq au vin
|
Tupp i vin (kåkavä´ng)
|
Coq des bois
|
Orre (franska)
|
Cornichons
|
Små gröna inlagda gurkor (kårnischå´ng)
|
Cous-cous
|
Gryn av pasta-makarondeg, vanliga i Nordafrika. Görs av durumvete och vatten, liknar stora mannagryn. Ångkokas och används som kokt ris (kos-kos)
|
Crayfish
|
Kräfta (engelska)
|
Crêpess Suzettes
|
Små tunna pannkakor serverade med apelsinsås och avbrända med konjak eller likör (krepps susétt)
|
Croissant
|
Giffelformat bakverk (franska)
|
Cumberlandsås
|
Kall köttsås gjord på bl a rödvin, vinbärsgelé, finstrimlat skal av citrusfrukter samt senap
|
Cyklamat
|
Syntetiskt sötningsmedel
|
|
|
Upp
|