M
|
Magdeburgerlåda
|
Hackad kalvfilé, potatis i tärningar, ärter och morötter
|
Makroner
|
Små kakor av mandeldeg
|
Maltersersås
|
Hollandaise som smaksatts med blodapelsin
|
Mandelmassa
|
Består av 50% mandel och 50% socker. Används till konfekt och garnering av bakverk
|
Mangold
|
Romersk kål, bladbeta. Spenatliknande grönsak, besläktad med sockerbetan
|
Maniok
|
Detsamma som Kassavamjöl
|
Marengo
|
Gryta på kalv, kyckling eller lamm med tomater, champinjoner, lök, (friterade ägg) och vitt vin
|
Marguery
|
Kokta fiskfiléer garnerade med musslor och räkor och gratinerade i vitvinssås
|
Marinera
|
Lägga ett födoämne i en svag marinad, d v s en syrlig lag av svagdricka, mjölk, vin, vinäger, ättika, citron eller olja och kryddor
|
Marsipan
|
Består av 25-33% mandel och 67-75% socker. Används till bakverk och konfekt
|
Mascarpone
|
Gräddig, bredbar färskost gjord på pastöriserad kogrädde. Används till många desserter men även i pastasåser som ersättare för grädde.
|
Matjesill
|
Lättsaltad, kryddad fet sill
|
Matzes
|
Judiskt osyrat, dvs ojäst bröd
|
Melass
|
Tjockflytande mörkbrun vätska, biprodukt vid sockertillverkning (raffineringen). Används vid spritframställning (brännvin, rom, arrak) och till kreatursfoder
|
Meunière
|
Vetemjölspanerad stekt fisk (mönjä´r)
|
Milanokorv
|
Saltad och torkad korv med vit yta. Används som smörgåspålägg
|
Minestrone
|
Mustig grönsakssoppa med späck, fläsk och spaghetti eller makaroner. Italiensk specialitet
|
Misto
|
Blandad (italienska)
|
Montera
|
Förhöja smaken med smör eller vispgrädde
|
Mortadella
|
En stor korv gjord på finmalet fläskkött som kryddas med bl a myrten och lagerblad.
|
Mortifiera
|
Göra kött mört genom hängning
|
Mousse
|
1: finfärs av fågel eller fisk tillagad med bl a grädde 2: efterrätt med vispad grädde och någon smaksättning, t ex choklad
|
Mousselinesås
|
Muslinsås, hollandaise utrörd med vispad grädde
|
Mozzarella
|
Ost av buffelmjölk
|
Muffins
|
Mjuka kakor gräddade i små formar, ibland med en extra tillsats av russin (korinter)
|
Mumma
|
Blandning av porter, öl (och sockerdricka) samt ev. vin, gin e. dyl.
|
Mylta
|
Mosade råa hjortron
|
|
|
Upp
|