I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- Frågesport



NamNam.se
- Cookies
- FAQ



Veckans fråga?

tar ett uppehåll.
TORSDAG 21 NOVEMBER 2024 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept

Kulinarisk ordlista

Vad betyder tranchera? Är Pumpernickel ett livsmedel?
Vad gör man med köttet när man mortifierar det?

Dessa frågor och många fler, får du svar på här.
 


A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z|Å|Ä|Ö
M

Magdeburgerlåda
Hackad kalvfilé, potatis i tärningar, ärter och morötter
Makroner
Små kakor av mandeldeg
Maltersersås
Hollandaise som smaksatts med blodapelsin
Mandelmassa
Består av 50% mandel och 50% socker. Används till konfekt och garnering av bakverk
Mangold
Romersk kål, bladbeta. Spenatliknande grönsak, besläktad med sockerbetan
Maniok
Detsamma som Kassavamjöl
Marengo
Gryta på kalv, kyckling eller lamm med tomater, champinjoner, lök, (friterade ägg) och vitt vin
Marguery
Kokta fiskfiléer garnerade med musslor och räkor och gratinerade i vitvinssås
Marinera
Lägga ett födoämne i en svag marinad, d v s en syrlig lag av svagdricka, mjölk, vin, vinäger, ättika, citron eller olja och kryddor
Marsipan
Består av 25-33% mandel och 67-75% socker. Används till bakverk och konfekt
Mascarpone
Gräddig, bredbar färskost gjord på pastöriserad kogrädde. Används till många desserter men även i pastasåser som ersättare för grädde.
Matjesill
Lättsaltad, kryddad fet sill
Matzes
Judiskt osyrat, dvs ojäst bröd
Melass
Tjockflytande mörkbrun vätska, biprodukt vid sockertillverkning (raffineringen). Används vid spritframställning (brännvin, rom, arrak) och till kreatursfoder
Meunière
Vetemjölspanerad stekt fisk (mönjä´r)
Milanokorv
Saltad och torkad korv med vit yta. Används som smörgåspålägg
Minestrone
Mustig grönsakssoppa med späck, fläsk och spaghetti eller makaroner. Italiensk specialitet
Misto
Blandad (italienska)
Montera
Förhöja smaken med smör eller vispgrädde
Mortadella
En stor korv gjord på finmalet fläskkött som kryddas med bl a myrten och lagerblad.
Mortifiera
Göra kött mört genom hängning
Mousse
1: finfärs av fågel eller fisk tillagad med bl a grädde 2: efterrätt med vispad grädde och någon smaksättning, t ex choklad
Mousselinesås
Muslinsås, hollandaise utrörd med vispad grädde
Mozzarella
Ost av buffelmjölk
Muffins
Mjuka kakor gräddade i små formar, ibland med en extra tillsats av russin (korinter)
Mumma
Blandning av porter, öl (och sockerdricka) samt ev. vin, gin e. dyl.
Mylta
Mosade råa hjortron


Upp

© 2003 - 2024 NamNam.se - e-post: info[a]namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?



Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.



Annons: