H
|
Hachis
|
Kött-, fågel- eller viltstuvning
|
Haddock
|
Kolja (engelska)
|
Halstra
|
Grill på halster över glöd
|
Hammelsadel
|
Sadel från kastrerade ung baggar
|
Haricotsverts
|
Små gröna brytbönor
|
Hasselbackspotatis
|
På tvären skårad ugnstekt potatis
|
Hermetisera
|
Göra innehållet i en konservburk hållbart genom värmebehandling. Helkonserv är alltid hermetiserande
|
Hermetisering
|
Konserveringsmetod som innebär sterilisering genom upphettning och samtidigt en lufttät tillslutning
|
Herring
|
Sill (engelska)
|
Herrsgårdsstek
|
Detsamma som Slottsstek
|
Hetvägg
|
Gammal benämning på semlor och mjölk
|
Hjorthornssalt
|
Ammoniumkarbonat, ett kemiskt jäsmedel
|
Hjärtansfröjd
|
1 = väldoftande kryddört, även kallad citronmeliss. 2 = gräddad efterrätt med äppel- och brödtärningar, småländsk specialitet
|
Hollandaise
|
En sjuden sås gjord på äggulor, matfett och en reducerad vinäger- eller vitvinsblanding och ofta smaksatt med lite citron
|
Hors d´oevre
|
Kalla eller varma smårätter som inleder en måltid (årdö´vr)
|
Hovdessert
|
Detsamma som Marängsviss
|
HP-sås
|
Varumärke för en engesk biffstekssås med stark, något sötsur kryddning
|
Hökarpanna
|
Gryträtt på kalv- eller grisnjure, fläskfilé eller sidfläsk samt lök och potatis
|
Upp
|