Tag köttet ur kylen i god tid, det ska vara rumsvarmt när du lägger det på grillen.
Undvik att använda samma grilltång och uppläggningsfat för färdiga biffar som du använde för råa.
Ha isvatten berett om du ska skära stekheta köttbitar. Doppa fingertopparna och du kan ta i köttet utan att bränna dig.
Fisk
Fetare fiskar passar bäst till grillning då de är fastare i köttet.
Skaldjur är perfekta för grillen. Gärna på spett.
Pensla grillgallret innan så slipper du fastnad fisk.
Lägg fisk tillsammans med grönsaker och örter i ett foliepaket. Blir saftigt och fisken bränns inte vid.
Använd dubbelhalster. Då hålls fisken ihop, är lättare att vända och man har bättre koll på när den är klar.
Grilla separata fisk- och grönsaksspett. Detta för att grilltiden kan vara olika.
Kyckling
Alla delar på kycklingen går bra att grilla men de kräver olika temperatur.
Kolla om kycklingen är färdig genom att sticka med en kniv i kycklingköttet, köttsaften ska vara klar, inte rosafärgad. Återanvänd inte kycklingmarinad.
Använd köttermometer för att vara säker. Hel och halv kyckling: 80-85 grader. Kycklingbröst med skinn och ben: 70-75 grader. Lår och filé: 80 grader. Bröstfilé: 70 grader.
Publicerad 2005-06-21 av Thomas
Fler artiklar från Blandat.. Litet fettlexikon
23/3