I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- Frågesport



NamNam.se
- Cookies
- FAQ



Veckans fråga?

tar ett uppehåll.
TORSDAG 21 NOVEMBER 2024 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept

Kulinarisk ordlista

Vad betyder tranchera? Är Pumpernickel ett livsmedel?
Vad gör man med köttet när man mortifierar det?

Dessa frågor och många fler, får du svar på här.
 


A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z|Å|Ä|Ö
K

Kabanoss
Typ av grillkorv med vitlök
Kabayaki
Grillad ål, japansk specialitet
Kabeljo
Saltad, lätt torkad fisk, vanligen långa
Kaiserschnitzel
Även kallad kejsarschnitzel, stekt kalvskiva med gräddsås och pilaffris
Kalmarlåda
Stekta lammkotletter, skånsk potatis, gurka och persilja
Kalvdans
kalvost, ugnsgräddad efterrätt beredd på råmjölk, dvs mjölk från en ko som nyss kalvat
Kams
En typ av kroppkakor på kornmjöl och råriven potatis, specialitet från Ångermanland
Kanapé
1 = smördegsbakelse i form av ett storflikigt blad. 2 = liten smörgås
Kandera
Doppa t ex frukt, konfekt eller blommor i sockerlag kokt till bräckprov (140 grader), som sedan får stelna
Kapprock
När ett livsmedel viras in i ett pappershölje och tillagas i detta, t ex sill i kapprock
Kapun
Kastrerad gödtupp (slaktålder 6-7 månader), vikt ca 3 kg
Karamellprov
Prov för att undersöka att en sockerlag nått ca 150 grader. En liten mängd sockerlag som doppas i kallt vatten ska genast stelna, bli spröd och lätt kunna brytas sönder
Karlssons frestelse
Variant på Janssons frestelse med böckling istället för ansjovis
Karotter
Små korta, mjukt rundade morötter med något sötaktig smak
Kassler
Hamburgerrygg, lätt saltad och lätt rökt fläskkarré
Kaviar
Saltad fiskrom, beredd av rom från olika arter av stör (rysk resp. tysk kaviar). I Sverige bereds kaviar av saltad (ofta rökt) rom från torsk, sik och siklöja (löjrom)
Kavring
Mörkt mjukt matbröd bakat på rågmjöl (ev. blandat med vetemjöl) och med mer eller mindre syrlig smak
Kefir
En ursprungligen rysk, svagt alkoholhaltig dryck beredd på surnad mjölk
Kejsarschnitzel
Se Kariserschnitzel
Kinakål
Salladskål
Klara
Skira, värma fast matfett och skilja det klara fettet från den grumliga bottensatsen
Klenät
Friterat bakverk
Klockrikelåda
Stekta korvskivor med osttärningar, smörfräst potatis påspädd med mjölk eller grädde och överströdd med gräslök
Knackwurst
En typ av hårt rökt medvurst
Knobbel
Benämning på vitlök
Knödel
Klimp av smet som klickas mer i kokande buljong
Koka av
Koka en råvara i vätska för att dra ur smaken
Koka i kort spad
Att koka något i så lite vätska - vin, vatten eller buljong - att den i stort sett kokat bort när rätten är färdig
koka i vattenbad
Detta används för att få en jämn och långsam upphettning. Det som ska kokas hälls i en smord form till 2/3 av formens höjd. I ugn: formen placeras i en stek- eller långpanna som sätt in i nedre delen av ugnen. Hett vatten hälls på upp till halva formens höjd. Om fomen täcks med aluminiumfolie blir maträtten inte brun på ytan. På spisen: formen täcks med aluminiumfolie och placeras i en rymlig gryta. Häll på vatten till 2/3 av formens höjd och sjud under lock. Vattenbad utan lock används t ex vi sjudning av Hollandaise, Zabaione. Såskastrullen placeras då i ett större kokkärl med sjudande vatten
Kolbulle
Tjockpannkaka gräddad i stekpanna. Norrländsk specialitet
Krakmandel
Varitet av sötmandel med skört skal och stor välsmakande kärna
Kristyr
Garneringsglasyr av äggvita och florsocker
Krokan
Bakverk av mandeldeg, ofta byggt i stapelform där de olika delarna sammanfogats med brynt socker
Krokett
Ett mycket tjockt kött-, fisk- eller annan stuvning, formad till stänger eller bollar som dubbelpaneras och friteras
Kruska
Grov gröt av t ex krossad sät, kli, frön och russin
Krustad
Friterat bakverk i form av en bägare, gräddat på krustadjärn, serveras fylld med t ex en stuvning
Krutong
En skiva vitt bröd som rostas eller steks
Krås
Inälvor av t ex fågel
Kulinarisk
I vidare bemärkelse = det som hör till mat och matlagning
Kulprov
Används för att kontrollera att temperaturen på en sockerlag nått ca 120 grader. En liten mängd sockerlag som doppas i kallt vatten ska gå att rulla till en kula. Används till exempel när man gör knäck
Kungsfisk
Rödfisk, i Norge kallad Uer, abborrliknande fisk. Importeras djupfryst från Norge
Kuvertbröd
Små vita matbröd av olika form att serveras ett vid varje kuvert
Kvarg
Färsk surmjölksost
Källarmästarlåda
Kalvbräss, stuvad svamp och förlorat ägg, serveras ofta med curryris och tomatsås
Kärnmjölk
Den mjölk som erhålls vid kärning av smör


Upp

© 2003 - 2024 NamNam.se - e-post: info[a]namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?



Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.



Annons: