G
|
Galantine
|
Kall färserad kött- eller fågelrätt i form av en rulle som vid serveringen skärs i tunna skivor
|
Gambas
|
Räkor (spanskt)
|
Garnityr
|
Tillbehör av olika slag som serveraas till en rätt och som ger den dess karaktär, ofta även dess benämning
|
Gastronom
|
Finsmakare, kännare av god mat och dryck samt goda matvanor
|
Gastronomi
|
Den högre kokkonsten
|
Gâteau
|
Bakelse, tårta (franskt)
|
Gazpacho andaluz
|
Spansk blandad grönsakssoppa, serveras kyld
|
Geléprov
|
Test för att avgöra om gelé är färdigkokt. Doppa en sked i gelén och håll den över grytan. De sista dropparna som lämnar skeden ska vara geléaktiga. Eller häll upp lite gelé på en tallrik och kyl den snabbt. Dra sedan med en sked genom gelén. Rinner den inte ihop är gelén färdig
|
Genomkoka
|
Koka ett livsmedel tills det fått den innertemperatur, utseende och konsistens som rekommenderas, till exempel att köttsaften är klar och färglös, att fiskkötet är vitt eller rosa och ogenomskinligt
|
Genomsteka
|
Steka tills ytan på kött och fågel blivit gråaktig och köttsaften klar och färglös eller köttet på fisk blivit fast i konsistensen och färgen vit eller rosa
|
Giardino del mare
|
Fisksoppa med fisk och skaldjur av olika slag (italienskt)
|
Giftas
|
Vispad grädde, blandad med sylt eller mos, eventuellt också med kaksmulor eller stötta skorpor
|
Glace
|
Fond eller buljong som fått mycket smak och fast konsistens genom kraftig reducering. Tjockare än demiglace
|
Glace au four
|
Hårdfrusen vaniljglass på sockerkaksbotten täckt med marängsmet och gräddad i het ugn
|
Glasera
|
Dra över ett bakverk e dyl. med gelé eller glasyr
|
Glasera
|
1: hetta upp grönsaker i smält fett så att de blir glansiga 2: ösa tjockflytande gelatinblandning över en kall rätt 3: klä en form invändigt med brynt socker, t ex brylépudding
|
Glasmästarsill
|
Sillinläggning i ättikslag med lök och kryddor
|
Glassbomb
|
Dubbelglass i klotform, ofta två olikfärgade glasser med skilda smaktillsatser eller en glass och en parfait
|
Gloucester sauce
|
Kryddstark majonnäs med bl a gräddfil och worcestershiresås
|
Glutamat
|
natriumglutamat, natriumsaltet av aminosyran glutaminsyra, som ingår som en av flera byggstenar i proteiner
|
Gluten
|
De icke vattenlösliga proteinämnen som ger vetemjölet god bakningsförmåga
|
Glykos
|
Druvsocker, stärkelsesirap
|
Gnocchi
|
Rätt av potatis eller mannagryn i form av små runda bollar, 1-2 cm långa korvar eller runda kakor
|
Gooseberries
|
Krusbär (engelska)
|
Gorgonzola
|
Kommer ursprungligen från byn med samma namn i norra Italien. En mild och krämig dessertost med lätt sälta och en balanserad mögelkaraktär gjord på komjölk som ympats med penicillinmögel.
|
Gotlandslåda
|
2 lammkotletter, stekt potatis, ärter, sparris och persiljesmör
|
Gourmand
|
Älskare av god mat
|
Gourmet
|
Finsmakare
|
Granulerad
|
Finfördelad, kornad, finmalen
|
Gratinera
|
Ge en färdig rätt färg och vacker yta under stark övervärme i ugn eller grill
|
Grava
|
Gnida in råa fiskfiléer med en blandning av salt, socker och kryddor och låta dem ligga svalt i minst ett dygn
|
Griljera
|
Panera ett förut kokt eller stekt födoämne, som sedan hastigt steks i panna eller ugn så att det får färg
|
Grilla
|
Steka utan fett i grillugn, grillpanna, grilljärn eller på halster över glöd
|
Gripsholmslåda
|
En liten stekt biff, brynt lök och blandade kokta grönsaker
|
Grissini
|
Smala, skorpliknande brödstänger, italiensk specialitet
|
Gruyére
|
Gruyère är en ost som har en jordig och smörig smak med fruktiga undertoner, som passar bra ihop med färska päron eller ett moget äpple. Osten har mindre pipor, är mörkare gul än Emmentaler och har en kraftigare nötliknade smak.
|
Gubbaröra
|
Ansjovisfräs, dvs finhackad ansjovis och gul lök, grovhackad hårdkokt ägg, allt sammanfräst i smör eller margarin
|
Gulasch
|
Ungers köttstuvning med lök och paprika
|
Gåsöga
|
Variant av solöga, där kapris och rödbeta bytts ut mot finhackad dill
|
Gälad
|
Fisk som befriats från gälar och därmed sammanhängande innanmäte
|
Gästgivarlåda
|
En skiva stekt oxfilé, potatismos och brynt lök
|
Gävlelåda
|
Bräckt böckling, äggstanning, stekt potatis och brynt lök
|
Göingesoppa
|
Skånsk hönssoppa med potatis
|
|
|
Upp
|