I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- Frågesport



NamNam.se
- Cookies
- FAQ



Veckans fråga?

tar ett uppehåll.
ONSDAG 29 JANUARI 2025 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept

Kulinarisk ordlista

Vad betyder tranchera? Är Pumpernickel ett livsmedel?
Vad gör man med köttet när man mortifierar det?

Dessa frågor och många fler, får du svar på här.
 


A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z|Å|Ä|Ö
S

Sackarin
Ett syntetiskt sötningsmedel
Saint Germain
Soppa eller puré på gröna ärter
Saisiera
Hastigt steka tunna skivor eller små träningar av kött eller fågel tills råvaran fått fin färg
Salami
Lufttorkad, saltad och kryddad korv gjord på griskött. Det finns regionala varianter från hela Italien.
Salsa
Italiensk och spansk benämning på sås, t ex köttsås
Salta biten
Kokt rimmad oxbringa (med impotatis)
Sambal oelek
Indonesisk krydda
Samovar
Rysk tekokare
Samsikt
Råg- och vetemjölsblandning med ungefär 2 delar råg och 3 delar vete
Sardell
1 = äkta ansjovis 2 = en inläggning av äkta ansjovis, se Ansjovis
Sardin
Äkta sardin är sillfisk som främst fångas i Medelhavet och vid sydvästeuropas kuster. Importeras till Sverige inlagd i olja eller tomat. Svenska sardinkonserver görs på skarpsill eller liten strömming
Sauce béarnaise
Sjuden ägg- och smörsås med dragonvinäger och peppar (sås bearnä´s)
Sauce béchamel
Vit grundsås, mjölksås (sås beschame´ll)
Sauce chron
Béarnaisesås smaksatt med tomatpuré (sås schårå´ng)
Sauce cumberland
Sås av vinbärsgelé smaksatt med vin, kryddor och finstrimlat citron- eller apelsinskal
Sauce hollandaise
Sjuden ägg- och smörsås, smaksatt med saft av citron (sås hollandä´s)
Sauce maltaise
Hollandaise smaksatt med saft av blodapelsin (sås maltä´s)
Sauce mousseline
Hollandaise blandad med vispad grädde (sås mosseli´n)
Sauce remoulade
Majonnäs smaksatt med ättiksgurka och kryddgrönt (sås remola´d)
Sauce Rhode Island
Majonnäs smaksatt med chilisås och finhackad färsk paprika (sås råd ailänd)
Sauce russe
Majonnäs smaksatt med kaviar (sås ryss)
Sauce tartare
Majonnäs smaksatt med pickles (sås tarta´r)
Sauce velouté
Grundsås av ljus buljong (sås völoté)
Sauce verte
Majonnäs smaksatt med spenat och kryddgrönt (sås vä´rt)
Sauce vin blanc
Vitvinssås (sås vä´ng bla´ng)
Sauté
Stuvning, vanligen med kött (såté)
Sautera
Steka hastigt i panna i rikligt med fett
Savaräng
Bakverk av vetedeg (ev. sockerkaka) gräddat i slät kransform och genomdränkt med fruktspad eller sockerlag som smaksatts med vin eller saft
Scampi fritti
Friterade havskräftstjärtar
Schweizerbröd
Gratinerad smörgås med (fransk) senap och schweizerost
Scones
Engelska bröd av typen tekaka, bakade på bakpulver. Serveras nygräddade och varma
Semolinagryn
Gryn framställda av torkad pastadeg
Setterbergsmörgås
Gratinerad smörgås på vitt bröd stekt på undersidan samt saltgurka och ost
Shortbreads
Mörkakor (skotska)
Sikta
Sila exempelvis mjöl eller ströbröd för att få det mer finkornigt och luftigt
Sjuda
Upphetta ett födoämne i vätska som hålls under kokpunkten (pochera)
Sjurygg
Saltvattenfisk med tjockt skinn och flera rader med benknölar, därav namnet. Hanen (stenbit) har till skillnad från honan (kvabba, kvabbso) mycket gott, vitt kött
Sjuskinnsgröt
Gräddad kaka på risgrynsgröt i flera tunna lager med socker och kanel emellan och ovanpå
Skarpsill
Vassbuk, brissling, en liten sillart med sågtandad kant på buken. Används inlagd till ansjovis- och sardinkonserver
Skarpsås
Majonnäsliknande sås gjord på både råa och kokta äggulor, (olja), vinäger eller citronsaft och kryddor och vispad grädde. En enklare variant görs på gräddfil eller filmjlölk och kryddor
Skepparelåda
Pressad potatis stekt i smör eller margarin och serverad som omelett fylld med stekt kalvfilé och fläsk, en skiva av vardera. "Omeletten" garneras gärna med saltgurka
Skira
Klara, värma fast matfett och skilja det klara fettet från den grumliga bottensatsen
Skomakarlåda
Stekt oxfilé med potatismos, skinka och gräslök
Skräda
Ålderdomligt uttryck för sålla, sikta. Därav namnet skrädkakor eller skrädda kakor för brödkakor av siktat rågmjöl
Skräddarlåda
Stekt fläskfilé och njure med potatismos och tryffelsås
Skumma
Avslägsna fett eller skum från ytan på buljong eller saft
Sky
Den vätska man får vid stekning av kött
Skålla
1: lägga mandel i kokhett vatten så att skalen lätt lossnar 2: doppa tomater eller plommon i kokhett vatten tills skalen spricker så att det lätt kan dras av 3: hälla kokande vatten över mjöl vid bakning
Skånsk potatis
Gräddstuvad potatis i tärningar med lök som fått bryna med den råa eller kokta potatisen
Slaka
Hälla kokande vatten på en råvara, till exempel vitkål, för att få den mjuk
Slanta
Skära grönsaker i bitar som liknar slantar
Slottsstek
Herrgårdsstek, grytstek, vanligen på nötkött, med speciell smaksättning. Lök, ansjovis och ättika
Sluring
Samma som Tisdagssoppa
Smetana
Vispad tjock sur grädde, rysk specialitet (smeta´na)
Smålandspotatis
Skånsk potatis utan lök
Smögenlåda
Halstrade sardiner med äggröra och dill
Smörrebröd
Dansk smörgås
Snickarlåda
Ugnsgräddad låda med en brynt blandning av falukorv, potatis, lök och tomat med äggstanning
Sockerlagsprov
Trådprov: sockerlag kokt till 115 grader. Ett prov av sockerlagen trådar sig mellan fingrarna Kulprov: sockerlag kokt till 120 grader. Ett prov av massan, droppad i kallt vatten, kan rullas till en kula. Används vid knäckkokning Bräckprov-karamellprov: sockerlag kokt till 140-150 grader. Ett prov av massan, droppad i kallt vatten, kan lätt brytas sönder
Sole
Sjötunga
Solöga
Smörgåsbordsrätt bestående av en rå äggula med hackad ansjovis och lök. Ofta tillkommer kapris, hackad rödbeta, kryddgrönt m.m. Rätten brukar då kallas fågelbo
Sorbet
Saft- fruktglass, i regel med vispade äggvitor
Sotare
Strömming halstrad över glöd
Soto Mayor
À la Soto Mayor, marinerade och friterade eller sauterade gösfiléer. Garneras med citron och friterad persilja och serveras med champinjonsås
Soubise
Sås eller soppa med lökpuré
Spansk peppar
Paprika
Spare ribs
Revbensspjäll
Sparriskål
Detsamma som broccoli
Spettekaka
Bakverk av ägg och socker gräddat på en konformad stomme över öppen eld. Skånsk specialitet
Spickekorv
Samma som Linköpingskorv
Spicken
Salt och ev. rökt mat som äts utan tillagning, t ex spicken sill
Sprita
1: ta ärter ur skidan 2: ta bort revben på vissa styckningsdelar
Spränga
Låta fågel, t ex anka, gås, kalkon, kyckling ligga i saltlake ett eller flera dygn innan den kokas (från danskans sprænge = salta)
Spumante
Mousserande (italienska)
Späcka
1: täcka magert kött eller mager fågel med späckskivor vid ugnsstekning 2: sticka in smala späckstrimlor längs med muskeltrådarna i magert kött eller sticka in t ex fruktstrimmlor, svamp, oliver, vitlök för att ge kött eller fisk god smak
Squash
Grönsak besläktad med pumpa. Förekommer gul, grön och vit
Stenbit
Benämningen på hanen av Sjurygg
Stop
Gammalt rymdmått = 1,309 liter
Strawberries
Jordgubbar (engelska)
Stroganoff
Biff Stroganoff, strimlat nötkött stekt tillsammans med lök och tomat och tillsatt citron eller senap samt grädde eller gräddfil
Strudel
Österikisk bakverk av lövtunt kavlad deg, hoprullad med fyllning
Strössel
Sockerkorn i olika färger till garnering av konfekt, bakverk m.m.
Stuva
Göra en maträtt simmig genom tillsats av en redning med mjöl eller grädde
Suckat
Kanderade gröna skal av vissa citrusfrukter, bl a citron. Används till fruktkakor, som fyllning i kaffebröd m.m.
Sufflé
Luftig, porös rätt med vispade äggvitor
Surdeg
Från tidigare bakning sparad deg vilken kan användas som jäsmedel
Surkål
Jäst vitkål
Surströmming
Saltad och jäst strömming. Norrländsk specialitet
Sutare
Lindare, karpfisk med slemmig hud. God matfisk
Sviskon
Små blå eller gula, avlånga plommon, katrinplommon
Sätta upp
Sy eller binda upp en fågel så att den bättre behåller formen vid tillagningen


Upp

© 2003 - 2025 NamNam.se - e-post: info[a]namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?



Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.



Annons: