L
|
Lag
|
Lösning av till exempel socker eller salt och vatten, ibland även ättika
|
Landgång
|
Benämning på en avlång typ av smörgås med flera pålägg
|
Langust
|
Kräftdjur av samma storlek som hummer men utan gripklor
|
Lappkok
|
Hel middag på ren. Som entré serveras märgbenen med riven renlever och därefter en blandad kötträtt bestående av renrygg, tunga , korv och blodpalt samt kokt potatis
|
Lapplandslåda
|
Rökt renstek, brynt potatis, lök och svamp, alllt överhällt med en äggstanning och ugnsgräddat
|
Lappri
|
Sockerkaksskivor (ev. fuktade med vin eller saft), vaniljkräm och vispad grädde
|
Lappskojs
|
Lappsko = potatismos blandat med salt kött eller fläsk samt lök
|
Lasagne
|
Italiensk rätt med tunna plattor av makarondeg, varvade med köttfärssås och vit sås och sedan gratinerad
|
Legera
|
Avreda med smör och grädde
|
Liera
|
Tillsätta, reda
|
Lindare
|
Samma som Sutare
|
Linköpingskorv
|
Saltad och torkad eller rökt korv, kallas även spickekorv och används som pålägg
|
Linser
|
1: torkad baljväxt 2: hjärtformade bakverk fyllda med vaniljkräm
|
Ljumma
|
Värma en vätska till 37 grader
|
Lubb
|
Torskfisk som används både färsk på samma sätt som vanlig torsk och saltad som kabeljo
|
Lufsa
|
Raggmunk i långpanna, serveras med sidfläsk och lingonsylt. Ölands landskapsrätt
|
Upp
|