I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- Frågesport



NamNam.se
- Cookies
- FAQ



Veckans fråga?

tar ett uppehåll.
SÖNDAG 13 OKTOBER 2024 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept

Mat & Dryck / Ris

Ris är, efter vete, det mest odlade sädesslaget i världen.

De mest populära rissorterna är Jasminris och Basmatiris. Båda sorterna är vitt långkornigt polerat ris med aromatisk smak. Jasmin, som betyder väldoftande, odlas i Thailand och har en speciell smak och arom. Jasminriset blir klibbigt när det kokats (tar ca 18 minuter) och kan därför lätt ätas med pinnar. Basmatiriset, som odlas i norra Indien och Pakistan har en nötliknande smak och blir klibbfritt när det kokas (tar ca 12 minuter). Riset blandas ofta med olika kryddor vid tillagning för att förhöja dess aromatiska egenskaper.

På råris sitter grodden kvar, vilket gör att det har en betydligt högre vitamin- och mineralhalt än vitt ris. Det är dessutom fiberrikt. Den karaktäristiska smaken gör att den inte passar så bra till milda rätter. För allra bästa resultat, bötlägg riset över natten.

Vildriset är kolsvart, och är egentligen inte alls ett ris, utan frön av ett närbesläktat gräs som ursprungligen växte vilt i USA och var en viktig råvara i Indianernas matkultur. Tack vare sin kraftiga, nötaktiga smak, gör sej vildris bäst tillsammans med vitt ris. Det kokas dock separat, och blötlägges helst i två timmar före kokning.

Avorioris är en knubbig, italiensk rissort som är behandlad enligt en speciell metod för att pressa "silverhinnans" vitaminer och mineraler in i själva riskärnan. Avorioris är luftigare och klibbar mindre än obehandlat ris, och eftersom det inte hårdnar när det kallnar passar det bra till sallader, puddingar och risotto.

Publicerad 2004-06-01 av Thomas

Fler artiklar från Mat & Dryck..
Det finns inga artiklar

Flera artiklar hittar du här »

Övriga artiklar
Blandat / Grilltips 21/6
Blandat / Litet fettlexikon 23/3
Nyheter / Sju asiatiska smaksättare 2/3
Nyheter / Lilla nötguiden 2/11
Nyheter / Kryddorna i maten 30/10
Nyheter / Pasta som pasta eller? 31/3
Nyheter / Nya läckra recept 7/6
Nyheter / Nyheter september 3/9
Nyheter / Nyheter i juni 16/6
Nyheter / Nyhet på NamNam.se 27/4
Nyheter / Kulinarisk ordlista 12/4
Nyheter / Nya funktioner 2/4
Nyheter / Premiär för NamNam.se 15/3
Köket / Brödtips 21/8

© 2003 - 2024 NamNam.se - e-post: info[a]namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?



Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.



Annons: