|
|
Mat & Dryck / Flytande fetter från naturen
Oljor använder vi till matlagning och bakning men även som ingredienser i hudvårdsartiklar. Här listar vi de vanligaste och tittar på deras egenskaper och på vilken som är bäst till vad.
Olivolja
Görs genom att oliver och kärnor krossas och pressas. Extra Virgin eller Extra Jungfruolja innebär att oljan kallpressats och framställts mekansikt utan kemikalier. Oljan måste då ursprungsmärkas. Står det däremot bara Jungfruolja på flaskan uppfylls inte kraven. Oljan passar i dressing, marinad och som krydda, den finns i olika smakstyrka och egenskaper. Går bra att steka i, men låt det inte börja ryka innan du lägger i råvaran, då är det för varmt.
Solrosolja
Görs av solrosfrön och har neutral smak, lite nötig. Bra basolja som också används inom hudvård tack vare dess innehåll av vitamin E och omega-6. Är den olja som innehåller mest vitamin E. Solrosolja tillverkas bland annat i Tyskland, Frankrike och Ungern. Används ofta för framställning av margarin, och ska helst inte användas till stekning eftersom den innehåller mycket fleromättat fett, sju gånger mer än olivolja. Ha den i stället i dressing, bakning och kalla rätter.
Rapsolja
Görs av frön från raps som odlas i Sverige. De vackra gula rapsfälten syns runtom i landet, att köpa svensk olja är ett bra miljöval. Oljan innehåller mycket omättat och låg del mättat fett. Välj en kallpressad olja om du vill vara säker på att de nyttiga ämnena finns kvar. Den har mörkare färg, nötigare smak och lite högre pris än varmpressad. Rapsolja innehåller omega-3 och omega-6 och vitamin E och används även i hudvårdsprodukter. Bra för stekning, dressing och till bakning av bröd och mjuka kakor.
Kokosolja
En fast olja som pressas ur kokosköttet. Blir flytande vid 25° och används i mat, bakning och hudvård. Billigt kokosfett är ofta härdat, där missar man nyttigheterna. Kokosolja innehåller mycket mättat fett, men enligt många skadar inte dess meddellånga fettsyror kärlen. Forskningen går isär och enligt Axfoods dietist Helena Björck finns även skadliga fettsyror i kokosoljan. Därför bör man undvika att lyfta oljan som den nyttigaste innan mer forskning finns.
Majsolja
En mild, neutral olja som fås genom vid pressning av majsgroddar. Passar bra till stekning och fritering, eftersom den är värmetålig och har neutral smak. Innehåller omega-3 men framför allt omega-6 och även vitamin E.
Linfröolja
Den olja som innehåller mest omega-3, men är känslig för värme och ljus och bör inte hettas upp. Smaken är speciell, gillar man den inte kan oljan blandas ut med balsamvinäger. Säljs också i kapselform för dem som inte vill äta fiskolja.
Sesamolja
Görs av sesamfrön och har en mycket karaktäristisk smak och används flitigt i asiatiska maträtter. Används som smaksättare men smaken kan lätt ta över, så dosera försiktigt. Innehåller mycket omega-6, som vi generellt inte behöver äta så mycket av. Restprodukter från framställningen görs djurfoder.
Matolja
Är en blandning av olika oljor, ofta raps, majs, solros och/eller soja. Har neutral smak och färg och är en vanlig basolja med lågt pris. Den kan användas till både varma och kalla rätter, i dressing och till bakning.
Jordnötsolja
Görs av jordnötter men har neutral smak och ljus färg. Nötsmaken varierar, ofta har den asiatiska oljan tydligare nötsmak. Används mycket i södra Europa, i dressing och majonnäs. Också populär i det asiatiska köket där man ofta wokar i den. Har hög rykpunkt och passar till fritering och stekning. Oljan är billig och används flitigt i hudprodukter och tvål.
Se även Litet fettlexikon.
Publicerad 2015-09-08 av Thomas (saxat från tidningen Hemlagat)
Fler artiklar från Mat & Dryck..
Det finns inga artiklar
Flera artiklar hittar du här »
Övriga artiklar
Blandat / Grilltips
21/6
Blandat / Litet fettlexikon
23/3
Nyheter / Sju asiatiska smaksättare
2/3
Nyheter / Lilla nötguiden
2/11
Nyheter / Kryddorna i maten
30/10
Nyheter / Pasta som pasta eller?
31/3
Nyheter / Nya läckra recept
7/6
Nyheter / Nyheter september
3/9
Nyheter / Nyheter i juni
16/6
Nyheter / Nyhet på NamNam.se
27/4
Nyheter / Kulinarisk ordlista
12/4
Nyheter / Nya funktioner
2/4
Nyheter / Premiär för NamNam.se
15/3
Köket / Brödtips
21/8
|
|
|
© 2003 - 2024 NamNam.se - e-post: info[a]namnam.se
|
|
Glömt lösenordet?
Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.
Annons:
|
|