I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- Frågesport



NamNam.se
- Cookies
- FAQ



Veckans fråga?

tar ett uppehåll.
TISDAG 16 APRIL 2024 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept

Mat & Dryck / Flytande fetter frn naturen

Oljor anvnder vi till matlagning och bakning men ven som ingredienser i hudvrdsartiklar. Hr listar vi de vanligaste och tittar p deras egenskaper och p vilken som r bst till vad.

Olivolja
Grs genom att oliver och krnor krossas och pressas. Extra Virgin eller Extra Jungfruolja innebr att oljan kallpressats och framstllts mekansikt utan kemikalier. Oljan mste d ursprungsmrkas. Str det dremot bara Jungfruolja p flaskan uppfylls inte kraven. Oljan passar i dressing, marinad och som krydda, den finns i olika smakstyrka och egenskaper. Gr bra att steka i, men lt det inte brja ryka innan du lgger i rvaran, d r det fr varmt.

Solrosolja
Grs av solrosfrn och har neutral smak, lite ntig. Bra basolja som ocks anvnds inom hudvrd tack vare dess innehll av vitamin E och omega-6. r den olja som innehller mest vitamin E. Solrosolja tillverkas bland annat i Tyskland, Frankrike och Ungern. Anvnds ofta fr framstllning av margarin, och ska helst inte anvndas till stekning eftersom den innehller mycket fleromttat fett, sju gnger mer n olivolja. Ha den i stllet i dressing, bakning och kalla rtter.

Rapsolja
Grs av frn frn raps som odlas i Sverige. De vackra gula rapsflten syns runtom i landet, att kpa svensk olja r ett bra miljval. Oljan innehller mycket omttat och lg del mttat fett. Vlj en kallpressad olja om du vill vara sker p att de nyttiga mnena finns kvar. Den har mrkare frg, ntigare smak och lite hgre pris n varmpressad. Rapsolja innehller omega-3 och omega-6 och vitamin E och anvnds ven i hudvrdsprodukter. Bra fr stekning, dressing och till bakning av brd och mjuka kakor.

Kokosolja
En fast olja som pressas ur kokoskttet. Blir flytande vid 25 och anvnds i mat, bakning och hudvrd. Billigt kokosfett r ofta hrdat, dr missar man nyttigheterna. Kokosolja innehller mycket mttat fett, men enligt mnga skadar inte dess meddellnga fettsyror krlen. Forskningen gr isr och enligt Axfoods dietist Helena Bjrck finns ven skadliga fettsyror i kokosoljan. Drfr br man undvika att lyfta oljan som den nyttigaste innan mer forskning finns.

Majsolja
En mild, neutral olja som fs genom vid pressning av majsgroddar. Passar bra till stekning och fritering, eftersom den r vrmetlig och har neutral smak. Innehller omega-3 men framfr allt omega-6 och ven vitamin E.

Linfrolja
Den olja som innehller mest omega-3, men r knslig fr vrme och ljus och br inte hettas upp. Smaken r speciell, gillar man den inte kan oljan blandas ut med balsamvinger. Sljs ocks i kapselform fr dem som inte vill ta fiskolja.

Sesamolja
Grs av sesamfrn och har en mycket karaktristisk smak och anvnds flitigt i asiatiska matrtter. Anvnds som smaksttare men smaken kan ltt ta ver, s dosera frsiktigt. Innehller mycket omega-6, som vi generellt inte behver ta s mycket av. Restprodukter frn framstllningen grs djurfoder.

Matolja
r en blandning av olika oljor, ofta raps, majs, solros och/eller soja. Har neutral smak och frg och r en vanlig basolja med lgt pris. Den kan anvndas till bde varma och kalla rtter, i dressing och till bakning.

Jordntsolja
Grs av jordntter men har neutral smak och ljus frg. Ntsmaken varierar, ofta har den asiatiska oljan tydligare ntsmak. Anvnds mycket i sdra Europa, i dressing och majonns. Ocks populr i det asiatiska kket dr man ofta wokar i den. Har hg rykpunkt och passar till fritering och stekning. Oljan r billig och anvnds flitigt i hudprodukter och tvl.

Se ven Litet fettlexikon.

Publicerad 2015-09-08 av Thomas (saxat frn tidningen Hemlagat)

Fler artiklar från Mat & Dryck..
Det finns inga artiklar

Flera artiklar hittar du här »

Övriga artiklar
Blandat / Grilltips 21/6
Blandat / Litet fettlexikon 23/3
Nyheter / Sju asiatiska smaksttare 2/3
Nyheter / Lilla ntguiden 2/11
Nyheter / Kryddorna i maten 30/10
Nyheter / Pasta som pasta eller? 31/3
Nyheter / Nya lckra recept 7/6
Nyheter / Nyheter september 3/9
Nyheter / Nyheter i juni 16/6
Nyheter / Nyhet p NamNam.se 27/4
Nyheter / Kulinarisk ordlista 12/4
Nyheter / Nya funktioner 2/4
Nyheter / Premir fr NamNam.se 15/3
Köket / Brdtips 21/8

© 2003 - 2024 NamNam.se - e-post: info[a]namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?



Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.



Annons: