I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- FrågesportNamNam.se
- Cookies
- FAQVeckans fråga?

tar ett uppehåll.
ONSDAG 17 JULI 2024 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept

Mat & Dryck / Sju asiatiska smaksättare

Här kan du läsa om sju av de vanligaste smaksättarna som du kan hitta i våra svenska livsmedelsaffärer.

Hoisinsås
Kinesisk sötkryddig sås. Passar att pensla på revbensspjäll, kyckling eller rotfrukter som ska rostas. Fungerar också som färdig sås att dippa vårrullar i eller till att smaksätta en nudelwok. Innehåller jästa sojabönor, socker, salt och ibland sesamolja.

Risvinäger
Denna milda vinäger med en liten sötma görs av jäst ris. Den används främst för att sätta smak på sushiris men passar också till salladsdressing och inläggningar. Kan ersättas med utspädd äppelcidervinäger och lite strösocker.

Sojasås
Alla asiatiska kök har sin soja. Mest känd här är den kraftiga och koncerntrerade kinesiska sojan. Japansk soja är ljusare i färgen och lättare i smaken. Thailändsk soja har en liten sötma och är ännu lättare i smak och färg.

Wasabi
Färsk wasabi, japansk pepparrot, är en ömtålig raritet som sällan hittar till Sverige. Den gröna roten är en släkting till både pepparrot och senapsväxter som används för att göra den massa som säljs som wasabi på tub och serveras på sushiställen. Grönt färgämne ingår också, och ibland en mindre mängd äkta wasabi.

Gari
Inlagd ingefära, gari fräschar upp smaklökarna innan man tar nästa bit sushi. Köp färdig eller gör egen: Skär 100 g skalad ingefära tvärs över fibrerna supertunt. Koka upp 5 dl vatten, dra från värmen. Lägg ner ingefäran, låt stå 10 minuter. Sila av vattnet. Lägg ingefäran i en burk. Hetta upp 1 dl risvinäger, 1 dl socker och 1 tsk salt tills sockret lösts upp. Häll lagen över ingefäran. Färdig att äta efter 3 timmar.

Paste
Paster, "blöta" kryddblandningar, baseras ofta på mixad chili. Thailändsk röd och grön currypaste innehåller röd eller grön chili mixad med bl a vitlök, galangal, limeblad, koriander, salt och olja. Fräs pasterna försiktigt i olja så utvecklas smakerna. Bakterier har ingen större chans i de heta kryddblandningarna, så hållbarheten är god.

Fisksås
Ger sälta och mustighet i framför allt thailändska rätter, motsvarigheten till vår buljong. Tillverkas av saltad, jäst fisk och innehåller rikligt av den femte grundsmaken umami. Låt inte lukten avskräcka - en skvätt fisksås kan förhöja smaken av såväl asiatiska som västerländska rätter.

Källa: Buffé nr 2 2011

Publicerad 2011-03-02 av Thomas

Fler artiklar från Mat & Dryck..
Det finns inga artiklar

Flera artiklar hittar du här »

Övriga artiklar
Blandat / Grilltips 21/6
Blandat / Litet fettlexikon 23/3
Nyheter / Sju asiatiska smaksättare 2/3
Nyheter / Lilla nötguiden 2/11
Nyheter / Kryddorna i maten 30/10
Nyheter / Pasta som pasta eller? 31/3
Nyheter / Nya läckra recept 7/6
Nyheter / Nyheter september 3/9
Nyheter / Nyheter i juni 16/6
Nyheter / Nyhet på NamNam.se 27/4
Nyheter / Kulinarisk ordlista 12/4
Nyheter / Nya funktioner 2/4
Nyheter / Premiär för NamNam.se 15/3
Köket / Brödtips 21/8

© 2003 - 2024 NamNam.se - e-post: info[a]namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.Annons: