I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- Frågesport



NamNam.se
- Cookies
- FAQ



Veckans fråga?

tar ett uppehåll.
LÖRDAG 18 JANUARI 2025 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept

Mat & Dryck / Kryddor

När man använder knoppar, bark, frön, rötter och bär för att förhöja smaken på matlagningen kallar man de för kryddor. Man skiljer ofta på kryddor och örter, det sistnämnda är färska eller torkade blad från olika plantor.

Anis
Har en söt smak som påminner om lakrits. Används ofta hel eller malen i bröd och likör. I Indien har man den ofta i stuvningar och soppor. Växer i medelhavsländerna, men dess ursprung har härletts till Mellanöstern. Där användes den förr i tiden som medicinalväxt eller som smaksättare åt andra medicinalväxter. Gamla romare brukade hänga anisplantor vid huvudändan av sängen för att motverka mardrömmar.

Basilika
Har en söt, angenäm doft, som passar mycket bra till pasta och tomater, därför populär i Italien. Passar även bra till kyckling och är mycket populär i det franska och indiska köket. I Indien har man ofta en basilikaplanta stående i köket , den sägs bringa lycka åt familjen. Odlas främst i medelhavsländerna, men växer även hos oss.

Cayennepeppar
Frukterna från en pepparbuske som växer i Sydamerika, dessa torkas och mals. Har egentligen inte mycket smak men är "het" och häftig. Passar främst till ägg, fisk och skaldjur, men även till sallader och köttgrytor. Tradionellt en viktig krydda i det mexikanska köket.

Dragon
En klassisk, aromatisk kryddört som är ett måste i det franska köket. Färsk dragon passar mycket bra till kyckling och ägg. Används i många såser, bland annat bernaise och hollandaise.

Enbär
En är egentligen ett träd eller buske, men dess bär används som krydda i många kulturer. Främsta smaksättaren i gin, men bären ger också en fin smak åt marinader, vilt, fågel och fläsk.

Fänkål
Det går bra att använda hela örten men vi andvänder främst dess frön som krydda. Den har en sötaktig smak som påminner om anis och används främst som brödkrydda, men är även gott i fisk- och leverrätter. I Italien är det populärt att använda fänkål i köttbullar. I antikens Grekland användes den som afrodisiak, här i norra Europa har fänkål varit populärt för att hålla bort smådjävlar och annat fanstyg.

Gurkmeja
Denna starkt gulaktiga krydda som ger curryn dess färg kommer ursprungligen från Sydostasien men odlas nuförtiden mest i Indien. Egentligen är det rotknölarna hos en tropisk växt som malts ner till ett pulver. Den är släkt med ingefäran och används i Indien mest till att smaksätta ris, såser och andra kryddiga anrättningar.

Herbes de Provence
En franskt örtblandning som med rätta kan kallas klassisk i hemlandet. Innehåller rosmarin, mejram, kyndel, salvia, basilika och timjan, används mycket i såser och salladsdressingar, men går även bra till kött av allehanda slag. Passar väldigt bra ihop med vitlök.

Ingefära
En rotknöl från en tropisk liljeväxt som ger en fantastisk smak om man river den färsk. Precis som gurkmejan kommer den ursprungligen från Sydostasien, där den används flitigt i köket. Här använder vi den lika flitigt i baket som när vi lagar mat. Speciellt till fläsk och kyckling passar ingefärans lite starka sötaktiga smak fint.

Jalapeño
En chilipeppar, ursprungligen från Mexico, som ofta skördas när den är grön, innan den är fullmogen. Godast är den dock när den är fullmogen och vackert klarröd. Stark, lite söt smak, som har blivit det mexikanska kökets varumärke. Används i såser, sallader och grytor. I Mexico använder man den dessutom i både bröd, sylt, godis och desserter.

Kyndel
En aromatisk kryddört med ursprung i Syd- och Östeuropa. Smaken påminner om timjan, med lite dragning åt pepparhållet. Kallas ibland för pepparört. Doftar underbart och sägs kunna väcka även andra lustar än aptiten. Är känd som korvkrydda, men passar mycket bra till grönsaksrätter, såser, soppor och fisk- och skaldjur.

Lagerblad
Vinnarna av de olympiska spelen i gamla Grekland blev krönta med en krans av lagerblad. Även de romerska kejsarna brukade skruda sig i lager. Det var också romarna som började använda bladen i matlagning. Idag använder man främst lager som krydda i soppor, stuvningar och såser. Till skillnad från de flesta andra bladörter tappar inte lager sin förmåga att ge smak när den kokas upp.

Mejram
Består av blad från en flerårig växt från Mindre Asien och Medelhavet. En aromatisk smak som påminner lite om dragon, även om de inte är släkt. Passar bra till potatis- och grönsaksrätter, samt till inälvsmat, speciellt lever. I Tyskland används mejram flitigt när man kryddar korv, så flitigt att den ibland kort och gott kallas för korvkryddan.

Nejlika
Zanzibar, den sägenomspunna ön utanför Afrikas östkust, är idag världens kryddnejliko-centrum. Ursprungligen kommer den dock från ögruppen Moluckerna i Sydostasien. Smaken är söt och stickande och nejlikan används mest i inläggningar och i glögg. Malen äter vi den i bakverk, blodpudding och svartsoppa.

Oregano
Mest känd som pizzakryddan framför alla andra. Men även innan pizzan gjorde entré i vår sinnesvärld användes oregano i medelhavsområdet föra att sätta smak på kött, fisk och till och med vin. Bäst passar oregano till tomaträtter, men även ägg, ost, kyckling och kött, speciellt lamm smakar extra bra med lite oregano.

Persilja
Redan de gamla romarna använde persilja som dekoration och smaksättare. Vi använder den mest som garnering på potatis, kött, sallader och i soppor. Dess lätta och friska smak ger en extra touch åt det mesta. Persilja är dessutom känt för att fräscha upp den mest illaluktande andedräkt, speciellt använbart när man ätit vitlök.

Rosmarin
De lite barrliknande bladen från en ständigt grön buske från Medelhavet. Liksom timjan ger bladen kraftigare smak när de är torkade och man bör vara försiktig så att man inte överdoserar. Dessa friska, lite söta smak passar särskilt bra till lamm, men också kyckling, fisk och kålrötter passar förträffligt med lite rosmarin.

Saffran
Denna exklusiva krydda användes förr i tiden mest som färgämne och medicin. Nuförtiden förknippar vi svenskar främst lussebullen med saffran. En spanjor vill ha saffran i sin paella, och vad vore en fransk bouillabaisse utan en härlig doft och smak av saffran? Saffran är världens dyraste krydda, beroende på att den består av pistillmärket från en krokus som bara blommar tre veckor om året. Varje blomma ger tre pistillmärken. Till ett kilo saffran går det åt fler än hundratusen blommor.

Timjan
Denna ört är faktiskt medlem i mynta-familjen, vilket gör den till kusin med basilika, oregano och mejram. Det finns mer än 100 olika varianter av timjan. Används mycket i grytor, stuvningar och soppor, speciellt till ärtsoppan är den oumbärlig. Till skillnad från de flesta andra örter ger torkad timjan mer smak än färsk. Förr ansågs timjan stärka immunförsvaret, olja från örten har använts mot depression, förkylningar och muskelvärk.

Vanilj
Redan de gamla aztekerna använde vaniljen för att mumma upp sin choklad. Vaniljen kommer ursprungligen från en blomma som tillhör orkidé-släktet, vilket gör den unik i matlagningsvärlden. Man säger ibland vanilj-böna, men den del som används som krydda är egentligen den omogna frukten, vilken påminner lite om en böna till formen. Färsk smakar den ingenting, i torkad form blir smaken himmelsk. Används mest i desserter och glass. Vanilj kan också vara bra för matsmältningen.

Wasabi
Kallas också för japansk pepparrot. Den påminner mycket om den vanliga pepparroten, som den också är släkt med. Ger en stark pepprig smak som är typisk för det japanska köket. Används bland annat i sashimi, sushi, soba och tofu. Blandas ofta med sojasås.

Ängssyra
Denna syrliga bladväxt användes förr i tiden främst för dess medicinska egenskaper. Som örtte renar den kroppen på gifter, med det var främst som "grötomslag" mot inflammationer som den var populär på våra breddgrader. Hackade ängssyre-blad ger en fin, syrlig smak i majonnäs och såser. Även till fisk passar syran utmärkt.

Fler kryddor kommer snart...

Publicerad 2006-10-26 av Thomas

Fler artiklar från Mat & Dryck..
Det finns inga artiklar

Flera artiklar hittar du här »

Övriga artiklar
Blandat / Grilltips 21/6
Blandat / Litet fettlexikon 23/3
Nyheter / Sju asiatiska smaksättare 2/3
Nyheter / Lilla nötguiden 2/11
Nyheter / Kryddorna i maten 30/10
Nyheter / Pasta som pasta eller? 31/3
Nyheter / Nya läckra recept 7/6
Nyheter / Nyheter september 3/9
Nyheter / Nyheter i juni 16/6
Nyheter / Nyhet på NamNam.se 27/4
Nyheter / Kulinarisk ordlista 12/4
Nyheter / Nya funktioner 2/4
Nyheter / Premiär för NamNam.se 15/3
Köket / Brödtips 21/8

© 2003 - 2025 NamNam.se - e-post: info[a]namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?



Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.



Annons: