I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- FrågesportNamNam.se
- Cookies
- FAQVeckans fråga?

tar ett uppehåll.
TORSDAG 18 JULI 2024 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept

Mat & Dryck / Italienska charkdelikatesser

Långa och korta, kryddiga och milda. De italienska charkdelikatesserna finns i alla former och smaker och spelar en viktig roll på pizzan som på apertifbordet.

Proscioutto Crudo
Den lufttorkade Parmaskinkan är en världsberömd delikatess. Skinkan torkar ett halvår i traktens perfekta luftförhållanden. Men prosciutto crudo måste inte komma från Parma, utan delikata varianter görs över hela Italien. Skinkan är halvmager och proteinrik, kan ätas ofta och i alla möjliga former. Italienarna serverar den gärna till ost och vin, som pizzapålägg och rullad kring melon. Köttet kommer från bog och rygg på gris, fetthalten ligger runt 10 procent.

Proscioutto Cotto
Kokt skinka som finns i alla kvaliteter och fettmängder. Vanligtvis är den billigare än parmaskinkan eftersom tillverkningsprocessen är enklare och kvaliteten lägre. Populär som smörgås- och pizzapålägg.

Mortadella
Bolognas stolthet, som förr stöttes i mortel "mortaio" i gamla italienska kloster. Kryddad med hela svartpepparkorn och pistagemandel är mortadellan dekorativ på korvbrickorna och god till bröd och olivolja. Den görs vanligtvis på fläskkött och gristfett som ångkokas, fetthalt 26 procent. Ät i tunna skivor eller skär i kuber till pastasåsen.

Salame Milano
Lombardiet är salamins kungarike och en av klassikerna är den kryddiga Salame Milano. Den röda korven görs på en blandning av gris- och nötkött som lufttorkas i upp till 200 dagar och kryddas med svartpeppar, vin och vitlök. Fetthalt 24 procent.

Salame Felino
En av de mest berömda salamisorterna, granne med parmaskinkan. Felinosalamin har förärats ett eget museum bland kullarna i Parma där luften är idealisk för torkning. Den höga andelen rent grovmalet fläskkött kryddat med vitlök och pepparkorn ger en distinkt köttsmak. Fetthalt 24 procent.

Breasola
En mager och mörk och järn- och proteinrik salamityp som görs på oxkött eller nötkött. Breasola kan man äta mycket av, fetthalten är bara 4 procent. Hemorten är Valtellina i Lombardiet där konserveringsmedoden är uråldrig och den torra och svala luften perfekt. Köttet röktorkas och äts rått i mycket tunna skivor, till bröd eller i marinad.

Soppressa Veneta
Den kryddiga, porösa grönpeppar- och vitlökssalamin på fläskkött från Veneto, är storfavoriten i den alpina Italien. Fetthalten är hög, 30 procent, men det hindrar inte norditalienarna från att äta den ofta och i tunna skivor till bröd, polenta och svamp. Eller stekt i kuber i rödvin, smör och lök, som blandas i polenta.

Pancetta
Italienarnas egen bacon, som görs i olika varianter i Toscana och Rom. Intrycket blir "randigt" när fett och magert kött rullas ihop och torkas i tre månader. Eftersom fetthalten är hög använder medelhavsköket pancettan mer som viktig smaksättare än att äta för sig själv. Den är en viktig ingrediens i Carbonara med pasta, pancetta och ägg och Amatriciana med pasta, pancetta och tomat.

Publicerad 2005-06-06 av Thomas

Fler artiklar från Mat & Dryck..
Det finns inga artiklar

Flera artiklar hittar du här »

Övriga artiklar
Blandat / Grilltips 21/6
Blandat / Litet fettlexikon 23/3
Nyheter / Sju asiatiska smaksättare 2/3
Nyheter / Lilla nötguiden 2/11
Nyheter / Kryddorna i maten 30/10
Nyheter / Pasta som pasta eller? 31/3
Nyheter / Nya läckra recept 7/6
Nyheter / Nyheter september 3/9
Nyheter / Nyheter i juni 16/6
Nyheter / Nyhet på NamNam.se 27/4
Nyheter / Kulinarisk ordlista 12/4
Nyheter / Nya funktioner 2/4
Nyheter / Premiär för NamNam.se 15/3
Köket / Brödtips 21/8

© 2003 - 2024 NamNam.se - e-post: info[a]namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.Annons: