I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- Frågesport



NamNam.se
- Cookies
- FAQ



Veckans fråga?

tar ett uppehåll.
TISDAG 16 APRIL 2024 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept

Mat & Dryck / Italienska charkdelikatesser

Lnga och korta, kryddiga och milda. De italienska charkdelikatesserna finns i alla former och smaker och spelar en viktig roll p pizzan som p apertifbordet.

Proscioutto Crudo
Den lufttorkade Parmaskinkan r en vrldsbermd delikatess. Skinkan torkar ett halvr i traktens perfekta luftfrhllanden. Men prosciutto crudo mste inte komma frn Parma, utan delikata varianter grs ver hela Italien. Skinkan r halvmager och proteinrik, kan tas ofta och i alla mjliga former. Italienarna serverar den grna till ost och vin, som pizzaplgg och rullad kring melon. Kttet kommer frn bog och rygg p gris, fetthalten ligger runt 10 procent.

Proscioutto Cotto
Kokt skinka som finns i alla kvaliteter och fettmngder. Vanligtvis r den billigare n parmaskinkan eftersom tillverkningsprocessen r enklare och kvaliteten lgre. Populr som smrgs- och pizzaplgg.

Mortadella
Bolognas stolthet, som frr stttes i mortel "mortaio" i gamla italienska kloster. Kryddad med hela svartpepparkorn och pistagemandel r mortadellan dekorativ p korvbrickorna och god till brd och olivolja. Den grs vanligtvis p flskktt och gristfett som ngkokas, fetthalt 26 procent. t i tunna skivor eller skr i kuber till pastassen.

Salame Milano
Lombardiet r salamins kungarike och en av klassikerna r den kryddiga Salame Milano. Den rda korven grs p en blandning av gris- och ntktt som lufttorkas i upp till 200 dagar och kryddas med svartpeppar, vin och vitlk. Fetthalt 24 procent.

Salame Felino
En av de mest bermda salamisorterna, granne med parmaskinkan. Felinosalamin har frrats ett eget museum bland kullarna i Parma dr luften r idealisk fr torkning. Den hga andelen rent grovmalet flskktt kryddat med vitlk och pepparkorn ger en distinkt kttsmak. Fetthalt 24 procent.

Breasola
En mager och mrk och jrn- och proteinrik salamityp som grs p oxktt eller ntktt. Breasola kan man ta mycket av, fetthalten r bara 4 procent. Hemorten r Valtellina i Lombardiet dr konserveringsmedoden r urldrig och den torra och svala luften perfekt. Kttet rktorkas och ts rtt i mycket tunna skivor, till brd eller i marinad.

Soppressa Veneta
Den kryddiga, porsa grnpeppar- och vitlkssalamin p flskktt frn Veneto, r storfavoriten i den alpina Italien. Fetthalten r hg, 30 procent, men det hindrar inte norditalienarna frn att ta den ofta och i tunna skivor till brd, polenta och svamp. Eller stekt i kuber i rdvin, smr och lk, som blandas i polenta.

Pancetta
Italienarnas egen bacon, som grs i olika varianter i Toscana och Rom. Intrycket blir "randigt" nr fett och magert ktt rullas ihop och torkas i tre mnader. Eftersom fetthalten r hg anvnder medelhavskket pancettan mer som viktig smaksttare n att ta fr sig sjlv. Den r en viktig ingrediens i Carbonara med pasta, pancetta och gg och Amatriciana med pasta, pancetta och tomat.

Publicerad 2005-06-06 av Thomas

Fler artiklar från Mat & Dryck..
Det finns inga artiklar

Flera artiklar hittar du här »

Övriga artiklar
Blandat / Grilltips 21/6
Blandat / Litet fettlexikon 23/3
Nyheter / Sju asiatiska smaksttare 2/3
Nyheter / Lilla ntguiden 2/11
Nyheter / Kryddorna i maten 30/10
Nyheter / Pasta som pasta eller? 31/3
Nyheter / Nya lckra recept 7/6
Nyheter / Nyheter september 3/9
Nyheter / Nyheter i juni 16/6
Nyheter / Nyhet p NamNam.se 27/4
Nyheter / Kulinarisk ordlista 12/4
Nyheter / Nya funktioner 2/4
Nyheter / Premir fr NamNam.se 15/3
Köket / Brdtips 21/8

© 2003 - 2024 NamNam.se - e-post: info[a]namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?



Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.



Annons: