I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- Frågesport



NamNam.se
- Cookies
- FAQ



Veckans fråga?

tar ett uppehåll.
TISDAG 16 APRIL 2024 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept

Mat & Dryck / Liten sparrisskola

Norbert Lang (restaurang Paul & Norbert, Stockholm) delar med sig av sina bsta knep.

Tnk p att:

  • att stngerna r jmna, raka och inte har ngra rostflckar.
  • att knoppen p sparrisen r fast och sluten.
  • att sparrisen torkar om den ligger. Frsk sparris ska sjunga nr man gnider stjlkarna mot varandra.
  • att sparrisen ska ge ifrn sig lite vtska nr du klmmer p snittytan. P det sttet kontrollerar du att den r frsk.


S kokar du sparris

  • Vit sparris kan skalas med potatisskalare. Brja cirka 2 centimeter nedanfra tippen dr fjllen slutar, och se till att allt skal kommer med. Annars stannar hrda trdar kvar (de knns som tandtrd vilket r mindre trevligt). Skr av lite av nedre delen om nden r torr och trig.
  • Koka upp lttsaltat vatten med lite citronsaft, ngra sockerbitar och en klick smr eller olja.
  • Lt sedan sparrisen sjuda (ej koka) i 10-15 minuter, beroende p vilket tuggmotstnd du fredrar.
  • I Tyskland vill man grna ha sparrisen "knackisch", det vill sga med tuggmotstnd, och abslolut inte verkokt. Ta upp en sparris och skr av en bit fr att smaka och avgra om du anser att den r frdigkokt.
  • Ska sparrisen sparas till ett senare tillflle br den snarast mjligt kylas ner samt frvaras i sitt spad. Kokt sparris som frvaras i kylskp hller sig frsch i ungefr en vecka.
  • Av spadet kan du koka en hrlig sparrissoppa.


Publicerad 2007-07-11 av Thomas

Fler artiklar från Mat & Dryck..
Det finns inga artiklar

Flera artiklar hittar du här »

Övriga artiklar
Blandat / Grilltips 21/6
Blandat / Litet fettlexikon 23/3
Nyheter / Sju asiatiska smaksttare 2/3
Nyheter / Lilla ntguiden 2/11
Nyheter / Kryddorna i maten 30/10
Nyheter / Pasta som pasta eller? 31/3
Nyheter / Nya lckra recept 7/6
Nyheter / Nyheter september 3/9
Nyheter / Nyheter i juni 16/6
Nyheter / Nyhet p NamNam.se 27/4
Nyheter / Kulinarisk ordlista 12/4
Nyheter / Nya funktioner 2/4
Nyheter / Premir fr NamNam.se 15/3
Köket / Brdtips 21/8

© 2003 - 2024 NamNam.se - e-post: info[a]namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?



Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.



Annons: