I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- Frågesport



NamNam.se
- Cookies
- FAQ



Veckans fråga?

tar ett uppehåll.
TISDAG 16 APRIL 2024 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept

Mat & Dryck / Historien om vaniljen

Namnet vanilla kommer frn latinets vagina som betyder skida, slida eller balja. Inte fr inte ses vanilj som afrodidsiakum. Ngon annan nytta n att den sknker vlbehag r inte knd.

Totonakfolket i Mexico kom fr ca 1000 r sedan p att vanilj kunde utvinnas ur vaniljorkidn. De behll sin hemlighet in p 1800-talet. Enligt tonakfolket skapades vaniljorkidn nr fruktbarhetsgudinnan Xanath steg ned till nnniskoriket. Hon frlskade sig i en vanlig man och frvandlade sig till vanilj fr att kunna stanna hr. Columbus tog med sig vaniljskidor till Europa p 1510-talet. Till en brjan anvnde man kryddan bara fr att smakstta choklad men p 1600-talet fick fransmnnen idn att gr parfym av den. Alla frsk att odla vanilj i Europa misslyckades. Det sades att Montezumas frbannelse vilade ver plantorna frn Mexiko. P Java och Runion lyckades man till slut komma p hur vanilj kunde beredas och totanakfolkets hemlighet var rjd.

Vaniljorkidn r en flerrig klttervxt med lnga luftrtter som parasiterar p trd. Bladen r lancettlika och de gulgrna blommorna sitter samlade i klasar. Sedan blommorna pollinerats av kolibrier och insekter tar det ett halvr fr frukterna att mogna. Frukterna, som kallas vaniljstng, liknar haricots verts. Nr de doppas i kokande vatten bildas kristaller av det vldoftande mnet vanillin. Det kan ocks framstllas p syntetiskt stt men r d inte lika aromatiskt som kta vanilj. Vanilj odlas bland annat i Madagaskar, p Bali och Tonga samt i Mexiko.

Publicerad 2004-03-28 av Thomas

Fler artiklar från Mat & Dryck..
Det finns inga artiklar

Flera artiklar hittar du här »

Övriga artiklar
Blandat / Grilltips 21/6
Blandat / Litet fettlexikon 23/3
Nyheter / Sju asiatiska smaksttare 2/3
Nyheter / Lilla ntguiden 2/11
Nyheter / Kryddorna i maten 30/10
Nyheter / Pasta som pasta eller? 31/3
Nyheter / Nya lckra recept 7/6
Nyheter / Nyheter september 3/9
Nyheter / Nyheter i juni 16/6
Nyheter / Nyhet p NamNam.se 27/4
Nyheter / Kulinarisk ordlista 12/4
Nyheter / Nya funktioner 2/4
Nyheter / Premir fr NamNam.se 15/3
Köket / Brdtips 21/8

© 2003 - 2024 NamNam.se - e-post: info[a]namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?



Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.



Annons: