|
|
Mat & Dryck / Historien om vaniljen
Namnet vanilla kommer från latinets vagina som betyder skida, slida eller balja. Inte för inte ses vanilj som afrodidsiakum. Någon annan nytta än att den skänker välbehag är inte känd.
Totonakfolket i Mexico kom för ca 1000 år sedan på att vanilj kunde utvinnas ur vaniljorkidén. De behöll sin hemlighet in på 1800-talet. Enligt tonakfolket skapades vaniljorkidén när fruktbarhetsgudinnan Xanath steg ned till nänniskoriket. Hon förälskade sig i en vanlig man och förvandlade sig till vanilj för att kunna stanna här. Columbus tog med sig vaniljskidor till Europa på 1510-talet. Till en början använde man kryddan bara för att smaksätta choklad men på 1600-talet fick fransmännen idén att gör parfym av den. Alla försök att odla vanilj i Europa misslyckades. Det sades att Montezumas förbannelse vilade över plantorna från Mexiko. På Java och Réunion lyckades man till slut komma på hur vanilj kunde beredas och totanakfolkets hemlighet var röjd.
Vaniljorkidén är en flerårig klätterväxt med långa luftrötter som parasiterar på träd. Bladen är lancettlika och de gulgröna blommorna sitter samlade i klasar. Sedan blommorna pollinerats av kolibrier och insekter tar det ett halvår för frukterna att mogna. Frukterna, som kallas vaniljstång, liknar haricots verts. När de doppas i kokande vatten bildas kristaller av det väldoftande ämnet vanillin. Det kan också framställas på syntetiskt sätt men är då inte lika aromatiskt som äkta vanilj. Vanilj odlas bland annat i Madagaskar, på Bali och Tonga samt i Mexiko.
Publicerad 2004-03-28 av Thomas
Fler artiklar från Mat & Dryck..
Det finns inga artiklar
Flera artiklar hittar du här »
Övriga artiklar
Blandat / Grilltips
21/6
Blandat / Litet fettlexikon
23/3
Nyheter / Sju asiatiska smaksättare
2/3
Nyheter / Lilla nötguiden
2/11
Nyheter / Kryddorna i maten
30/10
Nyheter / Pasta som pasta eller?
31/3
Nyheter / Nya läckra recept
7/6
Nyheter / Nyheter september
3/9
Nyheter / Nyheter i juni
16/6
Nyheter / Nyhet på NamNam.se
27/4
Nyheter / Kulinarisk ordlista
12/4
Nyheter / Nya funktioner
2/4
Nyheter / Premiär för NamNam.se
15/3
Köket / Brödtips
21/8
|
|
|
© 2003 - 2024 NamNam.se - e-post: info[a]namnam.se
|
|
Glömt lösenordet?
Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.
Annons:
|
|