I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- FrågesportNamNam.se
- Cookies
- FAQVeckans fråga?

tar ett uppehåll.
TORSDAG 18 JULI 2024 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept

Mat & Dryck / Lilla nötguiden

Nötter är mer än de nötter vi köper vid juletid. Nötter är nyttigt, men se upp, nötter, mandel och fröer är vanliga orsaker till allergier. Nötallergi kan uppträda i alla åldrar. Många med pollenallergi får klåda i munnen av bl a hasselnötter.

Hasselnötter
Växer vilda i södra Sverige, men de vilda är mycket mindre än de vi är vana att köpa. Hasselnötens bruna hinna tar man bort genom att först rosta nötterna i torr stekpanna och sedan gnida av skalet i en handduk. När de rostas får de också godare smak.

Cashewnötter
Växer på elefantlusträdet i tropikerna. Nötens skal innehåller en kraftigt hudirriterande olja och därför säljs nöten alltid utan skal. De blir extra goda om de rostas.

Mandel
Är världens mest populära nöt tack vare den fina smaken. Mandel importeras främst från Kalifornien och Spanien. Den spanska mandeln anses finare och godare än den kaliforniska. Krakmandel är en variant av mandel som säljs vid jultid. Nötterna ligger ibland parvis i skalen och det är dem man användare när man spelar "filipin" på julen.

Pekannötter
Kommer från USA och hör till hickorysläktet. De kan användas som valnötter i sallader, kötträtter och desserter. Smaken är lite sötare och fylligare än valnötens. Pekannötspaj är en klassikern i USA.

Paranöten
Är egentligen ett frö och skördas från stora träd i Sydamerikas regnsskogar. Paranöten säljs vid jultid med skal som är trekantigt och lätt att känna igen. Den används främst till desserter och även vid konfekttillverkning.

Pistaschnötter
De ligger omslutna i ett lilatonat skal. De kommer ursprungligen från Mellanöstern och används mycket i persisk matlagning. De odlas nu också runt Medelhavet och i USA. De färska används till glass, konfekt och kakor. Rostad och saltade pistaschnötter är goda som drinktilltugg.

Valnötter
Är en av de mest användbara nötterna. Den passar i både maträtter och söta bakverk och desserter. Valnötter innehåller drygt 60 procent fett varav det mesta är fleromättat, vilket gör att de bäst förvaras i frysen.

Tips! Förvara i frysen
Alla nötter innehåller mycket fett, varav de mesta är omättade fetter. Paranötter och valnötter innehåller mer fleromättade fettsyror, vilket gör dem extra känsliga för härskning. Förvara nötterna i lufttäta burkar och om du ska förvara dem längre tid är det bästa i frysen. Nötter med skal håller längre än skalade och hela nötter håller längre än hackade.

Publicerad 2008-01-26 av Thomas

Fler artiklar från Mat & Dryck..
Det finns inga artiklar

Flera artiklar hittar du här »

Övriga artiklar
Blandat / Grilltips 21/6
Blandat / Litet fettlexikon 23/3
Nyheter / Sju asiatiska smaksättare 2/3
Nyheter / Lilla nötguiden 2/11
Nyheter / Kryddorna i maten 30/10
Nyheter / Pasta som pasta eller? 31/3
Nyheter / Nya läckra recept 7/6
Nyheter / Nyheter september 3/9
Nyheter / Nyheter i juni 16/6
Nyheter / Nyhet på NamNam.se 27/4
Nyheter / Kulinarisk ordlista 12/4
Nyheter / Nya funktioner 2/4
Nyheter / Premiär för NamNam.se 15/3
Köket / Brödtips 21/8

© 2003 - 2024 NamNam.se - e-post: info[a]namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.Annons: