I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- Frågesport



NamNam.se
- Cookies
- FAQ



Veckans fråga?

tar ett uppehåll.
SÖNDAG 24 NOVEMBER 2024 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept

Mat & Dryck / Svenska äpplen

Dessa äpplen odlar vi i Sverige

Alice
Ursprung: Sverige (1951)
Jämn ljusgul grundfärg, röd solsida. Medelstor, rund form. Vitt saftigt fruktkött. Lätt syrlig smak.

Aroma
Ursprung: Sverige (1947)
Är en korsning mellan Ingrid Marie och Filippa. Den har en gröngul grundfärg och en röd solsida. Har en syrlig smak. Smakar som bäst i oktober till februari.

Cox´s Orange
Ursprung: England (1825)
Grön till gul grundfärg, ibland med kraftig, rostfärgad rodnad på ovansidan. Rätt liten, plattrund form. Gulaktigt, saftigt fruktkött. Svagt söt, päronliknande smak.

Discovery (Rödnos)
Ursprung: England (1960)
Gröngul grundfärg, röd täckfärg på solsidan. Medelstor, plattrund, konisk form. Rosafärgat fruktkött. Har en lätt syrlig smak.

Gloster
Ursprung: Tyskland (1969)
Korsning mellan Red Delicious och Glockenapfel. Mörkröd grundfärg. Mörkröd täckfärg med gulgröna skiftiningar. Uppfriskande, syrlig smak. Smakar bäst i december till mars.

Gravensteiner
Ursprung: Okänd härstamning (1600-talet)
Äpplenas Rolls Royce, lovprisat för sin kvalitet. Guldgul bottenfärg, ibland med röd täckfärg. Syrligt söt smak. Smakar bäst i september till oktober.

Ingrid Marie
Ursprung: Danmark (1910)
Troligen utvecklad av Cox´s Orange. Gulgrön grundfärg, mörkröd marmorerad täckfärg. Köttet är grönvitt, medelfast, saftigt med aromatskt sötsur smak och svag arom. Smakar bäst i november till februari.

Kim
Ursprung: Sverige (1946)
Korsning mellan Cortland och Ingrid Marie, därav namnet. Grön grundfärg. Röd täckfärg med gula prickar. Svagt söt smak. Smakar bäst i december till mars.

Mutsu (Vinterguld)
Ursprung: Japan (1930)
Gulgrön grundfärg med små mörka prickar på solsidan. Stor, högbyggd, kägellik form. Gulvitt fruktkött. Mild söt smak.

Ribston
Ursprung: England (1600-talet)
Medelstort runt äpple med något tillplattd undersida. Skalet är ganska tjockt, ofta överdraget med rost. På solsidan förekommer ofta brunröd rodnad med svaga strimmor. Gulvit, fast och saftigt fruktkött med mild, söt smak.

Signe Tillisch
Ursprung: Danmark (1890)
Ljusgrön till ljusgul grundfärg, orangeröd täckfärg på solsidan. Mycket stor, rundat kägellik form. Gulvitt eller grönvitt saftigt fruktkött. Svagt syrlig, söt smak.

Summerred (Sommarglöd)
Ursprung: Kanada (1964)
Mörkröd grundfärg med ljusa, gula punkter. Högbyggd, rundad form. Gulvitt fruktkött, ibland med röda strimmor. Syrlig, något söt och parfymerad smak.

Källa: Äppelriket

Publicerad 2004-08-31 av Thomas

Fler artiklar från Mat & Dryck..
Det finns inga artiklar

Flera artiklar hittar du här »

Övriga artiklar
Blandat / Grilltips 21/6
Blandat / Litet fettlexikon 23/3
Nyheter / Sju asiatiska smaksättare 2/3
Nyheter / Lilla nötguiden 2/11
Nyheter / Kryddorna i maten 30/10
Nyheter / Pasta som pasta eller? 31/3
Nyheter / Nya läckra recept 7/6
Nyheter / Nyheter september 3/9
Nyheter / Nyheter i juni 16/6
Nyheter / Nyhet på NamNam.se 27/4
Nyheter / Kulinarisk ordlista 12/4
Nyheter / Nya funktioner 2/4
Nyheter / Premiär för NamNam.se 15/3
Köket / Brödtips 21/8

© 2003 - 2024 NamNam.se - e-post: info[a]namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?



Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.



Annons: