I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- Frågesport



NamNam.se
- Cookies
- FAQ
- Kontakt



Veckans fråga?

tar ett uppehåll.
TORSDAG 24 MAJ 2018 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept

Kulinarisk ordlista

Vad betyder tranchera? Är Pumpernickel ett livsmedel?
Vad gör man med köttet när man mortifierar det?

Dessa frågor och många fler, får du svar på här.
 


A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z|Å|Ä|Ö
R

Radiokaka
Samma som iskaka
Ragu
Kött-, fågel- eller viltstuvning
Raspberries
Hallon (engelska)
Ratatouille
Fransk grönsaksrätt (ratatój)
Ravioli
Färsfyllda pastakuddar
Red currants
Röda vinbär (engelska)
Red whortleberries
Lingon (engelska)
Reda
Göra en vätska, till exempel buljong, mjölk eller vatten, tjockflytande genom att tillsätta mjöl eller äggula. 1. Bottenredning - smält först matfett i en kastrull och tillsätt sedan mjöl, späd därefter med vätskan eller vispa mjölet i lite kall vätska i en kastrull och tillsätt därefter vätskan och lite matfett för smakens skull. 2. Dubbelredning - reda en vätska med både mjöl och äggula eller äggula och grädde. 3. Toppredning - reda en upphettad vätska genom att tillsätta mjöl utrört i kall vätska under omrörning och därefter koka upp alltsammans
Reducera
Koka ihop sås eller spad till önskad konsistens och vätskemängd
Remouladsås
Majonnäs smaksatt med hackat kryddgrönt, kapris och ättiksgurka
Rhode Island
1 = majonnäs smaksatt med chilisås (och hackad färsk paprika). 2 = hummersallad i vinägersås med bl a champinjoner, tomater, blekselleri och paprika, serveras med Rhode Islandsås
Ricotta
Betyder omkokt. Det är en mjukost som tillverkas genom att koka om vassla som blir över från annan osttillverkning. Det finns många olika sorter, såväl hårda som salta, men den vanligaste är mjuk och gjord på pastöriserad komjölk. Har en lätt sötaktig smak och grynig konsistens. Används ofta som fyllning i pasta men passar också till dessert.
Rimma-rimsalta
Lättsalta fisk eller kött
Risoll
Halvmåneformat bakverk av smördeg eller pajdeg fyllt med t ex stuvad svamp, kalvbräss eller skaldjur
Risotto
Risrätt med en stomme av kokt eller brynt ris (ljus rep. mörk risotto) som blandas med hackad lök och finfördelat kött, fisk, grönsaker, svamp e dyl. gärna rester
Robertsås
Brun grundsås smaksatt med gul lök, vitt vin och fransk senap
Rollmops
Kryddstark sillinläggning med hoprullade sillfiléer som först bestrukits med senap och täckts med hackad rödlök
Roquefort
Denna ost har sitt ursprung i byn Roquefort i södra Frankrike. Ostarna tillverkas av fårmjölk och lagras i kalkstensgrottor i omkring tre månader. För att få det rätta mögelangreppet injiceras de med luftsprutor. Möglet som är grunden till dessa speciella ostar växer helt naturligt i de så kallade Combalougrottorna. Enligt ett privilegium från 1411 får endast Roquefort tillverkas i dessa grottor. Smaken har en kraftig karaktär. Något syrlig, sublimt intensiv och har en kraftig sälta.
Rosenbröd
Vitt kuvertbröd garnerat med vallmofrön
Rosenkål
Brysselkål
Rosta
Upphetta utan fett, "färgsätta" ett födoämne, t ex kastanjer, mandel eller bröd
Rotissera
Steka på roterande spett, t ex fåglar och hela köttstycken
Roux
Redning
Rullskinka
Saltad och rökt rullad skinka
Rumpstek
Bakre delen på biffraden, steks eller grillas i skivor
Rundstycke
Kuvertbröd, någon gång betecknande småfranska
Rydboholmslåda
Lamm, kalv- eller fläskfilé eller en skiva av vardera, ärter och stekt potatis i tärningar samt madeirasås
Rösti
Schweizisk potatiskaka
Upp

© 2003 - 2018 NamNam.se - e-post: info@namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?



Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.



Annons: