I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- Frågesport



NamNam.se
- Cookies
- FAQ
- Kontakt



Veckans fråga?

tar ett uppehåll.
ONSDAG 21 NOVEMBER 2018 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept

Kulinarisk ordlista

Vad betyder tranchera? Är Pumpernickel ett livsmedel?
Vad gör man med köttet när man mortifierar det?

Dessa frågor och många fler, får du svar på här.
 


A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z|Å|Ä|Ö
P

Paella
Spansk rätt med saffransris, kyckling, ärter, skaldjur m.m (paä´jja)
Palt
Avser vanligen ett slags kroppkakor. Pitepalt är en norrländsk variant med kornmjöl. Blodpalt görs på blod, vatten och mjöl
Pancetta
Saltat, lufttorkat sidfläsk som används i t ex pasta- och risrätter.
Panera
Enkelpanera: vända ett födoämne i mjöl eller ströbröd eller först pensla eller doppa det i uppvispat ägg och sedan vända det i mjöl eller ströbröd. Dubbelpanera: vända ett födoämne först i vetemjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd
Panetone
Italiensk lätt sockerkaka med kanderad frukt och russin
Parera
Putsa, dvs ta bort senor, ben, överflödigt fett o. dyl.
Parfait
Frusen efterrätt med vispad grädde (parfä´)
Parfymera
Smaksätta en maträtt med till exempel likör, konjak eller dessertvin
Pariserbröd
Sockrade wienerbröd med vaniljkräm inuti
Pariserlåda
Biff à la Lindström, stekt potatis, stekt ägg och hackad persilja
Parisersmörgås
Parisare, en smörad skiva vitt matbröd bestruken med ett ganska tjockt lager köttfärs och stekt på båda sidor, serveras med ett stekt ägg ovanpå
Parisertårta
Mandeltårta fylld och garnerad med chokladsmörkräm och överströdd med rostad mandel i flagor
Parmesan
En hårdost med sälta och nötaktig, lagrad smak. Äkta »parmigiano reggiano« med DOP-beteckning (Denominazione Origine Protetta, garanterar ursprung och äkthet) är lagrad i minst tolv månader och kommer från Parma och Reggio Emilia i norra Italien. Den är gjord på komjölk (korna får endast äta gräs och hö), hälften av mjölken är skummad och hälften oskummad. Hela ostbitar förvaras bäst inlindade i fuktig handuk i kylskåp. Osten kan rivas eller, med fördel, flagas med en vass kniv. I Italen bryts den med en speciell kniv.
Parsley
Persilja (engelska)
Parsnip
Palsternacka (engelska)
Passera
Pressa ett födoämne genom en sikt eller passerskiva
Pasta
Italiensk benämning på spaghetti och makaroniprodukter
Pastörisering
Upphettning av främst mjölk och grädde, varvid sjukdomsalstrande bakterier förstörs
Pâte
Fransk köttpastej, serveras kall
Patentlåda
Bräckt skinka i strimlor, stekt lök och potatis med två stekta ägg i mitten samt hackad persilja
Patentsmörgås
Stekt skiva av vitt matbröd med stekt rökt skinka och ett stekt ägg ovanpå
Peas
Ärter (engelska)
Pecorino fiore sardo
En hård fårost som är betydligt mildare i smak och karaktär än »romano«. Passar bra på ostbrickan tillsammans med ffärska päron.
Pecorion romano
Namnet kommer av pecora, som betyder tacka. Följdaktiligen är det en hårdost gjord på fårost. Användningsområdet är ungefär som för parmesanen, men den här osten har med karaktär och är framför allt saltare.
Pektinämnen
Gelébildande ämnen som förekommer hos vissa bär och frukter
Petits-choux
Lätta pösiga bakverk av kokt smet, kan fyllas på olika sätt (pötti-scho)
Piccata
Fyra små tunna utbultade skivor av kalvinnanlår, panerade i mjöl eller dubbepanerade och stekta
Piccata Milanese
Två tunna utplattade skivor av kalvfilé eller innanlår, ägg- och ostpanerade och stekta. Serveras med stekta tomater, tomatsås, champinjoner samt pilaff- eller saffransris
Pickles
Blandade grönsaker i bitar lagda i en starkt kryddad ättikslag
Pikantsås
Brun grundsås tillsatt en hopkokt blandning av smörfräst gul lök och vinäger samt små tärningar av ättikgurka och hackat kryddgrönt
Pikera
Garnera med kristyr
Pilaffris
Ris brynt med lök och sedan kokt i buljong
Pirog
Bakverk av smör-, paj- eller jäsdeg med olika fyllningar
Pitepalt
Se Palt
Pizza
Tunn kaka av jäst- eller pajdeg täckt med ost, tomater, sardeller, oliver, kryddor o. dyl. Italiensk specialitet
Plankstek
Kött (ofta entrecôte) stekt i ugn på en oljad planka av hickory eller ek
Plumpudding
Engelsk fruktpudding som kokas i vattenbad
Pochera
Upphetta ett födoämne i vätska som hålls under kokpunkten (sjuda)
Poelera
Steka på svag värme i matfett i panna, i ugn, i kastrull eller stekpanna på spisen
Polentagryn
Gula gryn av majs som anrättas till gröt, pudding eller att steka i panna
Pommes allumettes
Friterad potatis i tändstickssmala strimlor (påmm allyme´tt)
Pommes chips
Friterad potatis i tunna skivor
Pommes collerettes
Friterade, räfflade potatisskivor (påmm kållre´tt)
Pommes duchesse
Fin potatismos för gratinering (påmm dysche´ss)
Pommes gaufrettes
Friterad potatis i form av genombrutna våfflor, vilka görs med ett speciellt järn, s.k gaufrettjärn (påmm gåfre´tt)
Pommes Lorette
Potatismos med smör och äggula, spritsas i 3-4 cm långa bitar som friteras (påmm låre´tt)
Porterhouse-steak
Tjock, benfri skiva rostbiff med filé eller dubbelbiff som grillas
Pot-au-feu
Fransk köttsoppa med grönsaker (påtåfö´)
Potage
Soppa (påta´sch)
Potkes (pokäs)
Riven ost blandad med smör eller margarin, eventuellt smaksatt med kummin och brännvin
Poulard
Gödd unghöna (slaktålder 6-7 månader), vikt 2-2½ kg
Poule au pot
Hönssoppa, även buljongtärning (polåpå´)
Pragerskinka
Lätt rimmad och rökt skinka
Pralin
Ett slags fylld choklad, vanligen med vanilj, även annat namn på nougat
Prosciutto
Lufttorkad skinka som finns i många varianter. Den mest kända är Prosciutto di Parma, som vi kallar parmaskinka. Den ska vara lagrad i minst 12 månader. All prosciutto ska serveras i mycket tunna skivor. Crudo är en variant som är något saltare än den från Parma. San Daniele, från regionen Friuli i Norditalien, anses av experter vara den förnämligaste. Smakrik men ändå mild och lite söt och formligen smälter i munnen.
Pruneller
Torkade halverade plommon
Pumpernickel
Tyskt, mörkt rågbröd
Putsa
Ta bort hinnor, benbitar och brosk på styckat kött
Pösmunkar
Friterade bakverk, ofta med fyllning av frukt


Upp

© 2003 - 2018 NamNam.se - e-post: info@namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?



Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.



Annons: