I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- Frågesport



NamNam.se
- Cookies
- FAQ
- Kontakt



Veckans fråga?

tar ett uppehåll.
ONSDAG 21 NOVEMBER 2018 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept

Kulinarisk ordlista

Vad betyder tranchera? Är Pumpernickel ett livsmedel?
Vad gör man med köttet när man mortifierar det?

Dessa frågor och många fler, får du svar på här.
 


A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z|Å|Ä|Ö
C

Café au lait
Kaffe med kokt mjölk (kaffé å lä´)
Calamari
Bläckfisk (italienska)
Canard
Anka (franska)
Canneloni
Färsfyllda rullar av makarondeg
Carne
Kött (italienska, spanska)
Cassata
Dessert, bestående av vanilj och chokladglass, vispad grädde med kanderad frukt och likör (Italiensk)
Cassis
Svarta vinbär (franska)
Chestnuts
Kastanjer (engelska)
Chop
Kotlett (engelska)
Chop Suey
Kinesisk rätt av brynt strimlat fläskkött med olika grönsaker, smaksatt med soja (tjopp soj)
Chutney
Stark kryddad och sötad inläggning av bl a mangofrukt, äpplen, russin, lök, ingefära och chilipeppar (tja´tni)
Cider
Äppelvin med låg alkoholhalt, ungefär som lättöl
Cikoria
Kaffeersättning, beredd på rötterna av vägvårda (korgblommig växt, Cichorium intybus L.), innehåller ej koffein men påminner till färg och smak om kaffe
Cinnamon
Kanel (engelska)
Ciselera
Dekorera och mönstra t ex champinjonhattar med spetsen på en vass kniv. Används också när man skär upp kanten på t ex kött för att det inte ska kupa sig vid stekning
Cloudberries
Hjortron (engelska)
Codfish
Torsk (engelska)
Confitering
Confitering är en gammal konserverings- och tillagningsmetod som innebär att man först saltar och sedan långsamt kokar in kött, fågel eller fisk, i fett. Då blir köttet riktigt mört och smakrikt. En typ av fett som är vanlig att använda vid confitering är ankfett. Confitering sker vid lägre temperatur och under längre tid än fritering.
Consommé
Stark, klar buljong
Coppa
Fläskkött (karré) som saltas och stoppas i fjälster. Lagras för att få en aromatisk smak med viss sötma och balanserad sälta. Skärs i tunna skivor.
Coq au vin
Tupp i vin (kåkavä´ng)
Coq des bois
Orre (franska)
Cornichons
Små gröna inlagda gurkor (kårnischå´ng)
Cous-cous
Gryn av pasta-makarondeg, vanliga i Nordafrika. Görs av durumvete och vatten, liknar stora mannagryn. Ångkokas och används som kokt ris (kos-kos)
Crayfish
Kräfta (engelska)
Crêpess Suzettes
Små tunna pannkakor serverade med apelsinsås och avbrända med konjak eller likör (krepps susétt)
Croissant
Giffelformat bakverk (franska)
Cumberlandsås
Kall köttsås gjord på bl a rödvin, vinbärsgelé, finstrimlat skal av citrusfrukter samt senap
Cyklamat
Syntetiskt sötningsmedel


Upp

© 2003 - 2018 NamNam.se - e-post: info@namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?



Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.



Annons: