Persiskt ris på enkelt vis
|
Det finns en massa mer eller mindre avancerade risrätter i det persiska köket, ofta med underbara stekskorpor. Det här är en av de enklare, utan stekning, som passar till grillat lamm, fisk eller kyckling. Blanda i eller strö på färsk dill, om man vill.
|

|
Kategori: tillbehör
Portioner: 4
Tid: ca
2 timmar och 25 minuter
Ingredienser
½ l basmatiris
1 msk smör
1 kanelstång
4-5 kardemummakapslar, gröna
1 krm muskotnöt, nymald
½ tsk spiskummin
½ kuvert saffran (0,25 g)
1 tsk salt
1,2 l vatten
|
Tillagning
Lägg riset i blöt ett par timmar. Skölj det och låt det rinna av i en sil, så blir det mindre klibbigt efter kokning.
Lägg ris, smör, kryddor, salt och vatten i en kastrull. Rör om noga.
Sätt på ett tätslutande lock och låt koka upp. Sänk värmen till lägsta nivå. Låt ånga i cirka 20 minuter tills riset precis blivit mjukt. Servera.
Recept från DN Lördag 2025-05-31
Inskickad av THOMAS Publicerad 2025-07-11 Uppdaterad
2025-07-11
|
Detta recept passar bra ihop med...
Grillad kyckling från Shiraz

|
Skicka receptet med e-post
Vill du skicka receptet till någon? Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
|
|

|
Betyg
Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.
|
Sök recept
Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda. Sökningen genererar max 100 träffar åt gången. Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
|
|