I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- Frågesport



NamNam.se
- Cookies
- FAQ



Veckans fråga?

tar ett uppehåll.
LÖRDAG 8 NOVEMBER 2025 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept
Grekisk köttbullssoppa - youvarlakia
Skicka receptet med e-post  Sök igen Skriv ut receptet
För den som gillar milda smaker, örter och citron är den här värmande rätten perfekt. Köttbullarna sjuds i buljong med ris och kryddor, och soppan fulländas av avgolemono, en blandning av ägg och citronsaft som rörs ihop och hälls ner i soppan.

Kategori: huvudrätter
Portioner: 4
Tid: ca 1 timme och 0 minuter

Ingredienser

500 g nöt- eller lammfärs
5 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl röd- eller silverlök, finhackad
1 dl arborioris
2 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 ägg
½ dl mynta, färsk hackad
1 dl bladpersilja, färsk hackad
½ dl dill, färsk hackad
2 msk olivolja

BULJONG
1 ½ l kycklingbuljong (smaka av med salt om den är osaltad)
½ dl olivolja
1 citron, skalet
2 lagerblad
½ dl arborioris
salt
vitpeppar

AVGOLEMONO
4 ägg
1 ½ dl citronsaft, färskpressad

Tillagning

Köttbullar: Blanda färs, vitlök, lök, ris, salt, peppar, ägg, hälften av de hackade örterna och olivolja i en stor skål. Rör ihop så att färsen ännu är luftig och trilla cirka 35 köttbullar (cirka 3 centimeter i diameter).

Buljong: Koka upp kycklingbuljong med olivolja, citronskal, lagerblad och ris i en stor kastrull. Sänk till sjudning, lägg försiktigt ner köttbullarna, täck och låt sjuda cirka 30 minuter.

När köttbullarna är klara, ta upp ett par deciliter av buljongen och låt svalna lite grann i en liten bunke.

Avgolemono: Separera äggen, och vispa äggvitorna fluffiga i en större bunke. Vispa sedan ner äggulorna tills blandningen blir krämig. Häll i citronsaften och blanda noga.

Tillsätt den avsvalnade buljongen under vispning (detta för att förhindra att såsen spricker). Tillsätt resten av buljongen, inklusive de kokta riskornen, lite i taget direkt från kastrullen under vispning.

Häll försiktigt ner all ägg-citronsås i kastrullen med köttbullarna. Skaka lätt så allt blandas. Värm på låg värme i någon minut.

Smaka av med salt, peppar och eventuellt extra citronsaft. Servera genast med resten av örterna för var och en att strö över.

Recept från DN Lördag 2025-10-11

Inskickad av THOMAS Publicerad 2025-10-30 Uppdaterad 0000-00-00

Skicka receptet med e-post

Vill du skicka receptet till någon?
Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
Din e-postadress

Din väns e-postadress

Meddelande


Betyg

Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.

Sök recept

Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda.
Sökningen genererar max 100 träffar åt gången.
Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
Typ av måltid
Huvudingredienser
Typ av recept
Högtidsmat
Från andra länder
Frisökning

© 2003 - 2025 NamNam.se - e-post: info[a]namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?



Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.



Annons: