Ålandspannkaka
|
Gotlandspannkakans åländska kusin görs traditionellt på mannagryn, även om vissa lagar den med risgryn. Istället för saffran är ugnspannkakan kryddad med kardemumma och den serveras vanligtvis med rårörda bär eller sylt, helst gjord på plommon.
|

|
Kategori: desserter
Portioner: 6
Tid: ca
1 timme och 15 minuter
Ingredienser
1 l mjölk (3 %)
1 dl mannagryn
¾ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
3 ägg
1 dl strösocker
25 g smör
PLOMMONKOMPOTT
150 g katrinplommon, torkade
½ dl strösocker
1 kanelstång
TILL SERVERING
vispad grädde
|
Tillagning
Koka upp mjölken i en kastrull. Vispa ner mannagrynen och koka på svag värme under omrörning cirka 5 minuter. Låt svalna.
Sätt ugnen på 200°C. Sikta ner mjöl i gröten och blanda ner salt och kardemumma. Vispa ägg och socker fluffigt och rör ner. Häll i en smord form cirka 20*30 centimeter. Klicka på smöret. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 45 minuter.
Plommonkompott: Skär plommonen i bitar och lägg i en kastrull med 3 dl vatten, socker och kanelstång, låt koka cirka 15 minuter på svag värme till en tjock kompott. Låt svalna.
Servera pannkakan med plommonkompott och grädde.
Recept från tidningen Buffé #04/2024
Inskickad av THOMAS Publicerad 2025-07-03 Uppdaterad
0000-00-00
|
Skicka receptet med e-post
Vill du skicka receptet till någon? Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
|
|

|
Betyg
Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.
|
Sök recept
Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda. Sökningen genererar max 100 träffar åt gången. Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
|
|