Pastel de nata
|
De flesta bakverk i Portugal innehåller stora mängder ägg, framför allt äggulor. Det här är ett minne från en tid då äggvita behövdes för att tillverka stärkelse till klostrens kragar och huvudbonader. Det mest kända bakverket är Pastel de nata.
|

|
Kategori: till kaffet
Portioner: 12
Tid: ca
45 minuter
Ingredienser
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl mjölk (3 %)
½ citron
1 kanelstång
4 äggulor
1 ½ dl strösocker
2 msk majsstärkelse
1 rulle smördeg, kyld, cirka 250 g
REDSKAP
1 muffinsplåt med 12 hål à cirka 8 centimeter
|
Tillagning
Häll grädde och mjölk i en kastrull. Skala citronen med potatisskalare utan att det vita kommer med. Lägg ner skal och kanelstång i gräddmjölken.
Koka upp, ta från värmen och låt dra under lock 10 minuter.
Vispa gulor, socker och majsstärkelse fluffigt. Sila av gräddmjölken och vispa ner den i äggskummet.
Häll tillbaka allt i kastrullen. Värm under vispning tills det tjocknar och temperaturen är 85°C. Det får inte bli varmare, då blir det äggstanning.
Sätt ugnen på 225°C. Stansa ut 12 rundlar ur degen, ungefär lika stora som plåtens hål. Tryck ner degrundlarna i hålen och häll i krämen, ungefär till ¾.
Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Låt svalna några minuter innan kakorna lyfts upp med hjälp av en kniv. Låt svalna på galler.
Inskickad av THOMAS Publicerad 2025-07-03 Uppdaterad
0000-00-00
|
Skicka receptet med e-post
Vill du skicka receptet till någon? Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
|
|

|
Betyg
Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.
|
Sök recept
Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda. Sökningen genererar max 100 träffar åt gången. Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
|
|