Louises tekaka (fruktkaka)
|
Gustaf VI Adolf och drottning Louise, med rötter i det brittiska kungahuset, drack alltid afternoon tea. På Ulriksdal serverades teet med goda kakor, scones och sockerskorpor, som bakades i det stora slottsköket.
|

|
Kategori: till kaffet
Portioner: 8
Tid: ca
2 timmar och 0 minuter
Ingredienser
225 g smör
225 g strösocker (2 ¾ dl)
6 st ägg (dela gulor och vitor var för sig)
100 g syltade apelsinskal
100 g suckat eller cocktailbär, delade
125 g aprikoser, hackade
100 g russin, gärna lite mera
½ dl konjak eller maltwhisky
1 citron, saft
75 g sötmandel, skållad, skalad och grovhackad
50 g pistagemandel, grovhackad
300 g vetemjöl (cirka 5-6 dl)
2 tsk bakpulver
|
Tillagning
Sätt ugnen på 150-175°C. Smöra och bröa en stor rund form, cirka 1 ½ liter. Gärna med löstagbar kant.
Rör smör och socker pösigt. Tillsätt gulorna en ti taget och rör kraftigt.
Blanda ner all hackad frukt och mandel. Blanda bakpulvret med mjölet och blanda i smeten. Smeten blir ganska tjock.
Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
Klicka ut smeten i den välsmorda formen och sätt in ugnen i cirka 1 timme och 30 minuter. När provstickan är torr är kakan färdig.
Recept från Kungliga Hovstaterna 2024-04-26
Inskickad av THOMAS Publicerad 2025-07-03 Uppdaterad
0000-00-00
|
Skicka receptet med e-post
Vill du skicka receptet till någon? Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
|
|

|
Betyg
Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.
|
Sök recept
Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda. Sökningen genererar max 100 träffar åt gången. Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
|
|