Mazarinkaka med mascarpone och passionsfrukt
|
Den saftiga kakan står sig fin i några dagar - om du kan låta bli att äta upp den.
|

|
Kategori: till kaffet
Portioner: 8
Tid: ca
45 minuter
Ingredienser
1 citron
150 g mandelmassa
150 g smör, rumstempererat
150 g strösocker (cirka 1 ¾ dl)
3 ägg
70 g vetemjöl (cirka 1 ¼ dl)
1 tsk kardemumma, finstött
1 nypa salt
MASCARPONEKRÄM
100 g mascarpone
1 msk crème fraiche
40 g florsocker (¾ dl)
2 msk citronsaft
TILL SERVERING
2 passionsfrukter
1 msk pistaschnötter, utan skal
|
Tillagning
Sätt ugnen på 175°C. Klä en springform, 20 centimeter i diameter, med bakplåtspapper. Riv skalet av halva citronen fint och pressa ut saften. Spara den andra halvan till senare.
Riv mandelmassan grovt i en skål och vispa ihop med smör och socker med elvisp. Vispa ner äggen, ett i taget. Vänd ner mjöl, kardemumma, salt, citronskal och -saft. Rör till en jämn smet utan klumpar.
Häll mandelsmeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 25-30 minuter, till den är precis genomgräddad.
Ta ut och nagga ovansidan med en gaffel. Pressa den sparade halva citronen över kakan. Låt kakan svalna på galler.
Mascarponekräm: Vispa mascarpone, crème fraiche och florsocker med elvisp och smaka av med citronsaft.
Ta kakan ur formen och ställ den på ett fat. halvera passionsfrukterna och skrapa ur inannmätet. Bred mascarponekrämen över kakan och toppa med hackade pistaschnötter och de urgröpta passionsfrukterna.
Recept från tidningen Mat Magasinet #5/2025
Inskickad av THOMAS Publicerad 2025-06-30 Uppdaterad
0000-00-00
|
Skicka receptet med e-post
Vill du skicka receptet till någon? Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
|
|

|
Betyg
Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.
|
Sök recept
Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda. Sökningen genererar max 100 träffar åt gången. Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
|
|