I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- Frågesport



NamNam.se
- Cookies
- FAQ



Veckans fråga?

tar ett uppehåll.
ONSDAG 2 JULI 2025 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept
Potatis- och ajvarpiroger
Skicka receptet med e-post  Sök igen Skriv ut receptet
Matiga små piroger fyllda med smakrik ajvar och potatisröra är praktisk mingelmat som går fint att förbereda. Blir det några över är det bara att stoppa dem i frysen.

Kategori: smårätter
Portioner: 8
Tid: ca 1 timme och 30 minuter

Ingredienser

DEG
2 ½ dl vatten, fingervarmt
½ pkt jäst, färsk
1 dl raps- eller olivolja
½ tsk salt
8 dl vetemjöl

FYLLNING
4 potatisar (cirka 300 g)
1 dl röda linser, torkade
1 gul lök
olja, att steka i
1 dl ajvar relish
1 krm sambal oelek
75 g fetaost

Tillagning

Receptet ger 16 små till en buffé eller 8 större.

Deg: Rör ihop fingervarmt vatten, jäst, olja och salt. Tillsätt vetemjölet, men spara lite till utbakning.

Knåda ihop till en deg och låt jäsa i 45-60 minuter.

Skala och hacka potatisen i små kuber. Koka i rikligt med lättsaltat vatten i cirka 5 minuter. Tillsätt sköljda röda linser och låt koka med i ytterligare 5 minuter. Häll av vattnet och ställ åt sidan.

Skala och finhacka löken. Stek på medelvärme i lite olja till den mjuknat. Blanda ned löken i potatisen och linserna. Tillsätt ajvar, sambal oelek och smulad fetaost.

När degen jäst färdigt, sätt ugnen på 225°C. Dela degen i 16 bitar (eller 8 bitar) och kavla ut en bit i taget till en cirkel, cirka 10 centimeter i diameter (lite större om det är 8 bitar).

Lägg en klick fyllning på ena halvan, vik över andra halvan och tryck ihop kanterna med en gaffel (tryck till ordentligt så håller de ihop i ugnen sedan).

Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och pensla eventuellt med ett uppvispat ägg som du vill ha extra snygga piroger. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter eller till de fått en gyllene färg.

Vegan? Välj vegansk fetaost eller annan smakrik ost.

Recept från DN Lördag 2025-05-17 (Hanna Olvenmark)

Inskickad av THOMAS Publicerad 2025-06-25 Uppdaterad 0000-00-00

Skicka receptet med e-post

Vill du skicka receptet till någon?
Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
Din e-postadress

Din väns e-postadress

Meddelande


Betyg

Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.

Sök recept

Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda.
Sökningen genererar max 100 träffar åt gången.
Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
Typ av måltid
Huvudingredienser
Typ av recept
Högtidsmat
Från andra länder
Frisökning

© 2003 - 2025 NamNam.se - e-post: info[a]namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?



Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.



Annons: