Blodapelsinkaka - upside down
|
När blodapelsinsäsongen infinner sig kan man ge sig på det här goda receptet på en "upside down" kaka. Kan även göras med vanliga apelsiner om blodapelsiner inte finns att tillgå.
|
|
Kategori: till kaffet
Portioner: 12
Tid: ca
1 timme och 20 minuter
Ingredienser
5-7 blodapelsiner (eller vanliga apelsiner)
3 dl strösocker
3 ägg, rumstempererade
2 dl olivolja, mild
3 dl mandelmjöl
1 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljpulver
½ tsk salt
1 msk apelsin- eller aprikosmarmelad
½ msk vatten
olivolja, till formen
|
Tillagning
Sätt ugnen på 175°C.
Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en rund springform, 24 centimeter i diameter. Pensla formen med olja.
Skölj apelsinerna väl i ljummet vatten. Pressa ur 2 msk saft från 1 av apelsinerna och blanda med 1 dl socker till en trögflytande vätska. Bred ut sockerblandningen i botten av formen.
Skär 3 av apelsinerna i så tunna skivor som möjligt. Lägg skivorna omlott i ett jämnt lager i botten av formen och tryck till lätt så att de ligger platt.
Vispa ägg och resten av sockret (2 dl) ljust och fluffigt.
Riv skalet från 1 apelsin, och pressa ut 1 dl saft. Vispa ner oljan sakta i äggblandningen. Tillsätt apelsinskal- och saft och vispa snabbt ihop.
Blanda mandelmjöl, vetemjöl, bakpulver, vaniljpulver och salt och rör ner i smeten. Rör ihop till en jämn smet och häll över apelsinskivorna i formen.
Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 1 timme. Täck med folie efter halva tiden så att den inte bränns. Kontrollera med en provsticka - kakan är klar när stickan är torr.
Låt kakan svalna i formen på galler. Skär längs kanten med en kniv, lossa springformen och vänd försiktigt upp kakan på ett fat.
Rör ut apelsin- eller aprikosmarmelad i vatten och pensla ytan med detta vid servering för extra glans.
Servera med vispad crème fraiche blandat med lite vaniljpulver.
Recept från tidningen Buffé #01 - 2025
Inskickad av THOMAS Publicerad 2025-02-02 Uppdaterad
2025-02-04
|
Skicka receptet med e-post
Vill du skicka receptet till någon? Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
|
|

|
Betyg
Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.
|
Sök recept
Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda. Sökningen genererar max 100 träffar åt gången. Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
|
|