I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- Frågesport



NamNam.se
- Cookies
- FAQ



Veckans fråga?

tar ett uppehåll.
LÖRDAG 15 FEBRUARI 2025 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept
Blodapelsinkaka - upside down
Skicka receptet med e-post  Sök igen Skriv ut receptet
När blodapelsinsäsongen infinner sig kan man ge sig på det här goda receptet på en "upside down" kaka. Kan även göras med vanliga apelsiner om blodapelsiner inte finns att tillgå.
När blodapelsinsäsongen infinner sig kan man ge sig på det här goda receptet på en "upside down" kaka. Kan även göras med vanliga apelsiner om blodapelsiner inte finns att tillgå. Kategori: till kaffet
Portioner: 12
Tid: ca 1 timme och 20 minuter

Ingredienser

5-7 blodapelsiner (eller vanliga apelsiner)
3 dl strösocker
3 ägg, rumstempererade
2 dl olivolja, mild
3 dl mandelmjöl
1 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljpulver
½ tsk salt
1 msk apelsin- eller aprikosmarmelad
½ msk vatten
olivolja, till formen

Tillagning

Sätt ugnen på 175°C.

Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en rund springform, 24 centimeter i diameter. Pensla formen med olja.

Skölj apelsinerna väl i ljummet vatten. Pressa ur 2 msk saft från 1 av apelsinerna och blanda med 1 dl socker till en trögflytande vätska. Bred ut sockerblandningen i botten av formen.

Skär 3 av apelsinerna i så tunna skivor som möjligt. Lägg skivorna omlott i ett jämnt lager i botten av formen och tryck till lätt så att de ligger platt.

Vispa ägg och resten av sockret (2 dl) ljust och fluffigt.

Riv skalet från 1 apelsin, och pressa ut 1 dl saft. Vispa ner oljan sakta i äggblandningen. Tillsätt apelsinskal- och saft och vispa snabbt ihop.

Blanda mandelmjöl, vetemjöl, bakpulver, vaniljpulver och salt och rör ner i smeten. Rör ihop till en jämn smet och häll över apelsinskivorna i formen.

Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 1 timme. Täck med folie efter halva tiden så att den inte bränns. Kontrollera med en provsticka - kakan är klar när stickan är torr.

Låt kakan svalna i formen på galler. Skär längs kanten med en kniv, lossa springformen och vänd försiktigt upp kakan på ett fat.

Rör ut apelsin- eller aprikosmarmelad i vatten och pensla ytan med detta vid servering för extra glans.

Servera med vispad crème fraiche blandat med lite vaniljpulver.

Recept från tidningen Buffé #01 - 2025

Inskickad av THOMAS Publicerad 2025-02-02 Uppdaterad 2025-02-04

Skicka receptet med e-post

Vill du skicka receptet till någon?
Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
Din e-postadress

Din väns e-postadress

Meddelande


Betyg

Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.

Sök recept

Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda.
Sökningen genererar max 100 träffar åt gången.
Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
Typ av måltid
Huvudingredienser
Typ av recept
Högtidsmat
Från andra länder
Frisökning

© 2003 - 2025 NamNam.se - e-post: info[a]namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?



Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.



Annons: