Pannacotta-paj med granatäppelgelé
|
En mandelpaj fylld med krämig pannacotta. God och färggrann.
|
|
Kategori: till kaffet
Portioner: 8
Tid: ca
40 minuter
Ingredienser
25 g sötmandel, skållade
75 g smör, rumsvarmt
1 dl florsocker
1krm salt
½ ägg
2 dl vetemjöl
PANNACOTTA
2 gelatinblad
½ vaniljstång
½ apelsin, gärna ekologisk
2 dl vispgrädde
50 g vit choklad
GRANATÄPPELGELÈ
2 gelatinblad
1 ½ dl granatäppelsaft, outspädd (1 ½ granatäpple, pressad)
GARNERING
½ granatäpple
30 g vit choklad
ätbart guldglitter
|
Tillagning
Tillagningstiden är cirka 7 timmar där den mesta tiden går till att hålla pajen kall mellan momenten.
Paj: Mixa mandlarna till ett fint mjöl. Rör ihop smör, florsocker och salt i en skål. Tillsätt ägg, mandelmjölet och vetemjöl under omrörning, samla ihop till en deg. Packa in den i plastfolie och låt vila i kylen minst 30 minuter.
Kavla ut degen på mjölat bakbord och lyft över den i formen, tryck fast i botten och längs med kanterna. Picka botten med en gaffel och ställ formen i frysen 1 timme.
Sätt ugnen på 175°C. Förgrädda bottnen i mitten av ugnen 12-15 minuter till den är spröd och gyllene. Låt svalna på galler.
Pannacotta: Blötlägg gelatinblad i en skål med kallt vatten cirka 10 minuter. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Riv apelsinskalet fint och koka upp apelsinskal, vaniljfrön och grädde i en kastrull. Ta från värme, krama ur gelatinbladen och smält ner dem i grädden.
Finhacka chokladen och smält ner i gräddblandningen. Häll pannacotta-blandningen över pajen och låt stå kallt minst 3 timmar tills pannacottan stelnat.
Gelé: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 10 minuter. Värm granatäppelsaften i en kastrull tills den nästan kokar. Krama ur gelatinbladen och smält ner dem i saften. Låt svalna 10 minuter.
Häll gelén över pannacottapajen och låt stå kallt cirka 2 timmar till gelén har stelnat. Dekorera pajen med granatäppelkärnor, riven vit choklad och guldglitter.
Recept från tidningen Mat Magasinet #1 - 2025
Inskickad av THOMAS Publicerad 2025-01-03 Uppdaterad
2025-01-03
|
Skicka receptet med e-post
Vill du skicka receptet till någon? Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
|
|
|
Betyg
Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.
|
Sök recept
Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda. Sökningen genererar max 100 träffar åt gången. Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
|
|