Mjölkpaj
|
Den traditionella versionen av den här pajen är täckt med filodeg och dränkt i sockerlag. Fyllningen innehåller mannagryn. Vill du ha den knäckiga ytan kan du strö 1 msk socker på kaka när den har svalnat och sedan bränna av med gasolbrännare.
|
|
Kategori: desserter
Portioner: 10
Tid: ca
1 timme och 15 minuter
Ingredienser
1 dl vispgrädde
200 g cream cheese
6 äggulor
1 dl strösocker
1 dl majsstärkelse
7 dl standardmjölk
6 ark filodeg, så tunn som möjligt
75-100 g smör, smält
TOPPNING:
Flytande honung
|
Tillagning
Sätt ugnen på 160 grader, ej varmluft.
Blanda grädde och cream cheese i en bunke. Vispa ihop äggulor, socker och majsstärkelse i en annan. Hetta upp mjölken i en kastrull till strax under kokpunkten.
Vispa ner ⅓ av mjölken i äggblandningen och häll sedan tillbaka den i kastrullen. Låt krämen precis tjockna, vispa hela tiden. Ta av från värmen och rör ner gräddkrämen.
Pensla en springform på 24 centimeter i diameter med smör. Lägg i ett ark filodeg, så att den hänger över kanterna på formen. Pensla med smör och gör likadant med resten av degarken.
Häll fyllningen i formen och vik ner degen över krämen, pensla degkanterna med smör och baka pajen mitt i ugnen 1 timme. Sätt ugnen på grill de sista 5 minuterna om degen behöver mer färg. Ta ut och låt kallna.
Ringla över honung precis före servering.
Recept från DN 2024-06-28
Inskickad av THOMAS Publicerad 2024-10-21 Uppdaterad
0000-00-00
|
Skicka receptet med e-post
Vill du skicka receptet till någon? Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
|
|
|
Betyg
Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.
|
Sök recept
Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda. Sökningen genererar max 100 träffar åt gången. Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
|
|