Tzatziki med zaatar och krispig pita
|
Zaatar är en kryddblandning som är vanlig i Mellanöstern.
|
|
Kategori: smårätter
Portioner: 4
Tid: ca
30 minuter
Ingredienser
3 pitabröd
1 gurka cirka 400 g
3 dl matyoghurt (10 %)
1-2 vitlöksklyftor
½ kruka dill
1 ½ msk sesamfrön, rostade
½ msk citronskal, finrivet
1 tsk oregano, torkad
½ tsk spiskummin
1 krm flingsalt
olivolja
salt
|
Tillagning
Sätt ugnen på 200°C.
Skär varje pitabröd i 8 bitar och blanda med 2 msk olja i en bunke. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och rosta i mitten av ugnen 15-20 minuter till de är gyllene. Låt svalna.
Riv gurka och blanda med 1 tsk salt i en bunke. Låt stå i 10 minuter.
Krama ur vätskan ur gurkan och blanda med yoghurt. Skala och riv vitlöken. Finhacka dill. Blanda gurkyoghurten med vitlök och dill. Ställ i kylen fram till servering.
Mortla sesamfröna lätt i en mortel så att de går sönder lite. Blanda med citronskal, oregano, spiskummin och flingsalt.
Lägg tzatzikin på ett fat och sätt ner det rostade pitabrödet. Strö över sesamblandningen och ringla olja över.
Recept från tidningen Buffé #5 - 2024
Inskickad av THOMAS Publicerad 2024-09-15 Uppdaterad
0000-00-00
|
Skicka receptet med e-post
Vill du skicka receptet till någon? Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
|
|
|
Betyg
Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.
|
Sök recept
Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda. Sökningen genererar max 100 träffar åt gången. Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
|
|