Ungersk kycklinggryta - pörkölt
|
En lättlagad och mycket smakrik traditionell ungersk gryta. Detta är en variant med kyckling, men det förekommer också att den görs på fisk eller nötkött. Olika sorters paprikapulver kan användas för att göra grytan mer eller mindre kryddstark.
|
|
Kategori: huvudrätter
Portioner: 6
Tid: ca
1 timme och 50 minuter
Ingredienser
3-4 kycklingklubbor med ben (cirka 1 kg)
1-3 gula lökar (cirka 300-350 g)
1 grön paprika
1 tomat
4 vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
1 dl vin (rött eller vitt)
3 msk kycklingfond
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
rapsolja och/eller ankfett till stekning
TILL SERVERING
ris eller klimp
|
Tillagning
Finhacka löken. Hacka paprika och tomat i grova bitar. Finhacka vitlöken.
Salta, peppra och bryn kycklingklubborna hastigt i olja eller ankfett i en stekpanna. Ställ åt sidan.
Stek löken i olja i en gryta, först på lite högre temperatur, sedan på lägre under lock, tills löken är glasartad.
Blanda ner paprikapulvret och rör runt till det har lösts upp.
Lägg ner paprikan och tomat i grytan. Tillsätt salt, peppar och vitlök. Slå i vin samt fond och rör om.
Lägg kycklingklubborna ovanpå grönsaksblandningen. Låt puttra under lock på svar värme i 1 ½ timme.
Ta upp kycklingklubborna och bena ur dem. Smaka av grönsaksblandningen, tillsätt mer salt, peppar eller paprikapulver om det behövs. Lägg tillbaka köttet i grytan och servera med ris eller klimp.
Recept från DN Lördag 2023-10-28
Inskickad av THOMAS Publicerad 2023-11-26 Uppdaterad
-
|
Skicka receptet med e-post
Vill du skicka receptet till någon? Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
|
|
|
Betyg
Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.
|
Sök recept
Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda. Sökningen genererar max 100 träffar åt gången. Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
|
|