I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- Frågesport



NamNam.se
- Cookies
- FAQ



Veckans fråga?

tar ett uppehåll.
LÖRDAG 27 JULI 2024 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept
Högrevsgryta på irländskt vis
Skicka receptet med e-post  Sök igen Skriv ut receptet
I denna mustiga irländska klassiker får köttet sjuda i mörkt öl. Varför inte en Guiness? Grytan serveras traditionellt med colcannon, ett irländskt potatismos med knaperstekt bacon och salladskål. Gör en grop i moset på tallriken och fyll med grytan.

Kategori: huvudrätter
Portioner: 6
Tid: ca 2 timmar och 40 minuter

Ingredienser

1200 g högrev
1 stor gul lök
2 morötter
4-5 msk vetemjöl
1 tsk timjan, torkad
2 lagerblad
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
2 msk worcestershiresås
2 vitlöksklyftor
33 cl öl, mörkt
smör eller olja att bryna köttet i
persilja, hackad för garnering

COLCANNON
800 g potatis, skalad
1 pkt bacon (140 g)
3 msk smör
1 ½ dl mjölk
1 ½ dl vispgrädde
½ tsk salt
¼ tsk svartpeppar
4 dl salladskål, strimlad

Tillagning

Skär köttet i 4-5 centimeter stora kuber. Hacka löken och morötterna i grova bitar.

Hetta upp en stekpanna. Bryn köttet i smör eller olja i omgångar, hastigt och på alla sidor. Lägg över bitarna i en ugnsfast gryta. Strö vetemjölet över köttet och rör runt.

Lägg ner lök och morötter i grytan. Ner i grytan åker också: timjan, lagerblad, salt, svartpeppar och worcestershiresås. Pressa i vitlöksklyftorna.

Häll i öl. Eftersom både köttet och grönsakerna kommer att ge ifrån sig vätska behöver ölen inte täcka köttet. Sätt på locket, sätt på värmen och låt koka upp.

Sätt ugnen på 170°C.

När grytan kokat ställer du in den i ugnen och tillagar cirka 1 ½ timme. Ta ut den efter halva tiden, rör om och sätt tilllbaka den i ugnen igen. Eventuellt kan man ta av locket lite på slutet om man vill att mer vätska ska koka bort. Smaka av med salt och peppar och prova en köttbit så att det känns mört.

Medan grytan kokar gör du moset. Stek baconskivorna till de är rejält knaperstekta. Lägg på papper och låt rinna av.

Koka potatisen. Blanda mjölk och grädde och koka upp. Mosa potatisen med en potatisstöt tillsamman med smöret.

Salta, peppra och häll på gräddmjölken i omgångar, samtidigt som du rör moset till önskad konsistens.

Skär salladskålen i fina strimlor. Ånga kålen, antingen i vattenbad på spisen eller i mikron.

Krossa baconen och blanda ner bitarna och salladskålen i potatismoset.

Vid servering: Värm på moset om det behövs. Lägg en klick mos på varje tallrik, gör en grop med en sked och lägg i en slev av grytan. Toppa med hackad persilja.

Recept från DN Lördag 2023- 10-28

Inskickad av THOMAS Publicerad 2023-11-26 Uppdaterad 2023-11-26

Skicka receptet med e-post

Vill du skicka receptet till någon?
Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
Din e-postadress

Din väns e-postadress

Meddelande


Betyg

Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.

Sök recept

Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda.
Sökningen genererar max 100 träffar åt gången.
Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
Typ av måltid
Huvudingredienser
Typ av recept
Högtidsmat
Från andra länder
Frisökning

© 2003 - 2024 NamNam.se - e-post: info[a]namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?



Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.



Annons: