Lammstek med örtpesto
|
Lammstek kan serveras med flera goda tillbehör, t ex citron- och rödlökschutney och potatisgratäng med sötpotatis och salvia.
|

|
Kategori: huvudrätter
Portioner: 8
Tid: ca
2 timmar och 0 minuter
Ingredienser
1 lammstek, benfri (1 ½ kg) eller två mindre
1 ½ tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
2 msk olivolja
2 vitlökar, färska
ÖRTPESTO
1 citron
1 vitlöksklyfta
2 dl bladpersilja, finhackad
1 kruka oregano
1 tsk timjan
1 tsk oregano
1 tsk spiskummin, mald
1 ½ dl olivolja
1 dl mandlar, rostade
TILLBEHÖR (länkar till recepten nedan)
potatisgratäng med sötpotatis och salvia
citron- och rödlökschutney
|
Tillagning
Sätt ugnen på 175°C. Bind upp steken med steksnöre. Krydda med salt och peppar.
Örtpesto: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Skala och pressa vitlöken. Mixa alla ingredienser till peston med mixerstav.
Bryn köttet runt om i olja. Låt svalna något och gnid in det med cirka 3 msk av peston.
Dela vitlökarna. Lägg steken i en ugnssäker form med vitlökarna bredvid. Tillaga steken mitt i ugnen cirka 1 ½ timme, till 67°C i innertemperatur.
Låt steken vila cirka 10 minuter innan den skärs i skivor. Ringla lite av peston över, servera resten vid sidan om. Ös köttet med skyn som bildats i formen. Servera med tillbehören, se recept nedan.
Recept från DN 2022-04-09 (Gunilla von Heland)
Inskickad av THOMAS Publicerad 2022-04-16 Uppdaterad
2022-04-16
|
Detta recept passar bra ihop med...
Citron- och rödlökschutney
Potatisgratäng med sötpotatis och salvia

|
Skicka receptet med e-post
Vill du skicka receptet till någon? Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
|
|

|
Betyg
Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.
|
Sök recept
Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda. Sökningen genererar max 100 träffar åt gången. Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
|
|