I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- Frågesport



NamNam.se
- Cookies
- FAQ
- Kontakt



Veckans fråga?

tar ett uppehåll.
TISDAG 20 FEBRUARI 2018 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept

Mat & Dryck / Liten bönguide

Lär känna de olika bönsorterna. Bönor och ärter är framtidens mat fulla av protein och fibrer.

Canellini
Toskansk älskling. Krämig, mild smak. Fin i lammrätter.

Liten vit böna
Kusin med kidney- och svarta bönor. Krämig med neutral smak.

Stor vit böna
Smör, lima och jumbo är olika typer av bönan. Smörig med mandelliknande smak.

Mungböna
Grön miniböna. Smakar lite som släktingen grön ärta. Gillar att groddas.

Black eye
Plirig snygging. Mjäll, snäll böna med lite ärtig smak.

Borlotti
Italiensk favorit. Spräckligheten försvinner vid kokning. Krämig nötig.

Adzukiböna
Asiatisk miniböna. Håller formen fint men har lite hårt skal. Snygg att blanda i ris, sallad och soppa.

Kidneyböna
Amerikaböna, men odlas nu också i Sverige. Mild, söt, lite mjölig.

Svart böna
Rik på järn. Söt smak. Kan färga av sig; skölj efter kokning om den ska blandas.

Brun böna
Svensk klassiker. Vacker i gryta eller sallad; marinera med vitlök. Nötig, lite mjölig.

Sojaböna
Toppar proteinligan! Gott om järn och kalcium. Blir till tofu, miso och tempeh.

Gul ärta
Sopphjälte! Matig och lite mjölig, perfekt som stekta biffar och friterade bollar.

Kikärta
Flexibel poppisärta blir till hummus, falafel, mjöl. Nötig, krämig.

Grön ärta
Vår vanliga gröna ärta i torkad form. Vacker i soppa och sallad. Eller mixa den söta ärtan till hummus med wasabi.

Publicerad 2015-04-03 av Thomas


Fler artiklar från Mat & Dryck..
Flytande fetter från naturen 8/9
Liten bönguide 3/4
Så kollar du att musslorna är bra 27/12
Sju asiatiska smaksättare 2/3
Lilla nötguiden 26/1

Flera artiklar hittar du här »

Övriga artiklar
Blandat / Grilltips 21/6
Blandat / Litet fettlexikon 23/3
Nyheter / Sju asiatiska smaksättare 2/3
Nyheter / Lilla nötguiden 2/11
Nyheter / Kryddorna i maten 30/10
Nyheter / Pasta som pasta eller? 31/3
Nyheter / Nya läckra recept 7/6
Nyheter / Nyheter september 3/9
Nyheter / Nyheter i juni 16/6
Nyheter / Nyhet på NamNam.se 27/4
Nyheter / Kulinarisk ordlista 12/4
Nyheter / Nya funktioner 2/4
Nyheter / Premiär för NamNam.se 15/3
Köket / Brödtips 21/8

© 2003 - 2018 NamNam.se - e-post: info@namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?



Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.



Annons: