I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- Frågesport



NamNam.se
- Cookies
- FAQ
- Kontakt



Veckans fråga?

tar ett uppehåll.
SÖNDAG 19 AUGUSTI 2018 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept

Mat & Dryck / Liten sparrisskola

Norbert Lang (restaurang Paul & Norbert, Stockholm) delar med sig av sina bästa knep.

Tänk på att:

  • att stängerna är jämna, raka och inte har några rostfläckar.
  • att knoppen på sparrisen är fast och sluten.
  • att sparrisen torkar om den ligger. Färsk sparris ska sjunga när man gnider stjälkarna mot varandra.
  • att sparrisen ska ge ifrån sig lite vätska när du klämmer på snittytan. På det sättet kontrollerar du att den är färsk.


Så kokar du sparris

  • Vit sparris kan skalas med potatisskalare. Börja cirka 2 centimeter nedanföra tippen där fjällen slutar, och se till att allt skal kommer med. Annars stannar hårda trådar kvar (de känns som tandtråd vilket är mindre trevligt). Skär av lite av nedre delen om änden är torr och träig.
  • Koka upp lättsaltat vatten med lite citronsaft, några sockerbitar och en klick smör eller olja.
  • Låt sedan sparrisen sjuda (ej koka) i 10-15 minuter, beroende på vilket tuggmotstånd du föredrar.
  • I Tyskland vill man gärna ha sparrisen "knackisch", det vill säga med tuggmotstånd, och abslolut inte överkokt. Ta upp en sparris och skär av en bit för att smaka och avgöra om du anser att den är färdigkokt.
  • Ska sparrisen sparas till ett senare tillfälle bör den snarast möjligt kylas ner samt förvaras i sitt spad. Kokt sparris som förvaras i kylskåp håller sig fräsch i ungefär en vecka.
  • Av spadet kan du koka en härlig sparrissoppa.


Publicerad 2007-07-11 av Thomas


Fler artiklar från Mat & Dryck..
Flytande fetter från naturen 8/9
Liten bönguide 3/4
Så kollar du att musslorna är bra 27/12
Sju asiatiska smaksättare 2/3
Lilla nötguiden 26/1

Flera artiklar hittar du här »

Övriga artiklar
Blandat / Grilltips 21/6
Blandat / Litet fettlexikon 23/3
Nyheter / Sju asiatiska smaksättare 2/3
Nyheter / Lilla nötguiden 2/11
Nyheter / Kryddorna i maten 30/10
Nyheter / Pasta som pasta eller? 31/3
Nyheter / Nya läckra recept 7/6
Nyheter / Nyheter september 3/9
Nyheter / Nyheter i juni 16/6
Nyheter / Nyhet på NamNam.se 27/4
Nyheter / Kulinarisk ordlista 12/4
Nyheter / Nya funktioner 2/4
Nyheter / Premiär för NamNam.se 15/3
Köket / Brödtips 21/8

© 2003 - 2018 NamNam.se - e-post: info@namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?



Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.



Annons: