I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- Frågesport



NamNam.se
- Cookies
- FAQ
- Kontakt



Veckans fråga?

tar ett uppehåll.
TISDAG 20 FEBRUARI 2018 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept

Mat & Dryck / Potatisen

En 13.000 gammal knöl

5000 sorter
Potatis äts över hela världen och det finns cirka 5000 olika potatissorter. I Europa är 600 sorter godkända för odling, i Sverige är det antalet cirka 100.

Gammal knöl
Den först vilda potatisen utvecklades för mer än 13.000 år sedan, anser vissa forskare. Säkert är dock att bergsfolken i Anderna i Sydamerika odlade potatis för 8.000 år sedan. Till Europa kom potatisen på 1500-talet, Sverige hoppade på tåget på 1720-talet då Jonas Alströmer introducerade den som mat.

Som sprit
Potatisen fick en ordentlig skjuts när man kom på att det gick att göra sprit av den. Nu har potatisvodkan tagits upp igen, i Systembolagets beställningssortiment finns tre sorter gjorda på svensk färskpotatis. Priset är 450 kronor för 50 cl.

På hög höjd
Potatisen kan odlas i nästan alla jordar och klimat från havsnivå upp till 4.000 meter över havet.

Glöm inte skalet
Potatis innehåller de flesta viktiga näringsämnen, det sägs att potatisen är en av få råvaror som man uteslutande kan leva på. Problemet är möjligen att man skulle få i sig för lite fett, potatisen är till 99,9 procent fettfri. Att äta skalet kan vara en visnt, viktiga antioxidanter sitter i skalet, liksom högre halter av B-vitamin, kalcium, järn, zink, fosfor och fibrer.

Kan bli tallrik
Potatis används en hel del i industrin, stärkelsemolekylerna används bland annat för tillverkning av engångstallrikar.

Källa: Potatis. Fest & fakta - störst, bäst, godast.
Bokförlaget Arena.

Publicerad 2005-03-23 av Thomas


Fler artiklar från Mat & Dryck..
Flytande fetter från naturen 8/9
Liten bönguide 3/4
Så kollar du att musslorna är bra 27/12
Sju asiatiska smaksättare 2/3
Lilla nötguiden 26/1

Flera artiklar hittar du här »

Övriga artiklar
Blandat / Grilltips 21/6
Blandat / Litet fettlexikon 23/3
Nyheter / Sju asiatiska smaksättare 2/3
Nyheter / Lilla nötguiden 2/11
Nyheter / Kryddorna i maten 30/10
Nyheter / Pasta som pasta eller? 31/3
Nyheter / Nya läckra recept 7/6
Nyheter / Nyheter september 3/9
Nyheter / Nyheter i juni 16/6
Nyheter / Nyhet på NamNam.se 27/4
Nyheter / Kulinarisk ordlista 12/4
Nyheter / Nya funktioner 2/4
Nyheter / Premiär för NamNam.se 15/3
Köket / Brödtips 21/8

© 2003 - 2018 NamNam.se - e-post: info@namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?



Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.



Annons: