I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- Frågesport



NamNam.se
- Cookies
- FAQ
- Kontakt



Veckans fråga?

tar ett uppehåll.
FREDAG 1 MARS 2024 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept
Cassoulet - fransk klassiker
Skicka receptet med e-post  Sök igen Skriv ut receptet
En klassisk fransk gryta med ursprung från trakterna av Toulouse. Traditionellt gör den med anka, men här används färska kycklingklubbor istället.

Kategori: huvudrätter
Portioner: 6
Tid: ca 2 timmar och 30 minuter

Ingredienser

3-4 kycklingklubbor med ben (cirka 1 kg)
300 g kryddad korv, gärna två sorter, exempelvis chorizo och kabanoss
350 g vita bönor, torkade
2 gula lökar, medelstora
4-5 vitlöksklyftor
1 pkt bacon (140 g)
250 g sidfläsk, rimmat
600 g krossade tomater
1 kvist rosmarin
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
6 dl kycklingbuljong
rapsolja eller ankfett till stekning
persilja, finhackad
bröd till servering

Tillagning

Dag 1. Lägg bönorna i blöt i rikligt med vatten över natten.

Dag 2. Häll av bönorna. Hacka lök och vitlök. Strimla bacon och sidfläsk.

Bryn löken i olja i en gryta. Lägg i bacon och sidfläsk och bryn lite till.

Lägg därefter vitlök, bönor, krossade tomater, rosmarin, salt och peppar i grytan och rör om. Häll sedan ner cirka ⅔ av buljongen, så att det knappt täcker innehållet i grytan.

Koka up och låt koka på medelvärme under lock, eventuell lite på glänt, i sammanlagt två timmar.

När grytan kokat i 30 minuter: Salta och peppra kycklingklubborna och stek dem gyllenbruna i olja eller ankfett i en stekpanna. Lägg ner dem i grytan.

Dela korven i lite större bitar och bryn dem i stekpannan så att de får lite yta. Lägg ner korvbitarna i grytan när en halvtimme av koktiden återstår. Lyft gärna lite på kycklingklubborna så att korven kommer ner under.

Använd den resterande buljongen för att justera vätskan om grytan verkar bli för torr. Smaka på bönorna. När de känns lagom mjuka är grytan klar. Strö över persilja och servera tillsammans med ett gott bröd.

Recept från DN Lördag 2023-10-28

Inskickad av THOMAS Publicerad 2023-11-26 Uppdaterad -

Skicka receptet med e-post

Vill du skicka receptet till någon?
Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
Din e-postadress

Din väns e-postadress

Meddelande


Betyg

Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.

Sök recept

Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda.
Sökningen genererar max 100 träffar åt gången.
Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
Typ av måltid
Huvudingredienser
Typ av recept
Högtidsmat
Från andra länder
Frisökning

© 2003 - 2024 NamNam.se - e-post: info@namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?



Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.



Annons: