I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- Frågesport



NamNam.se
- Cookies
- FAQ
- Kontakt



Veckans fråga?

tar ett uppehåll.
FREDAG 1 MARS 2024 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept
Fransk löksoppa
Skicka receptet med e-post  Sök igen Skriv ut receptet
En klassisk fransk löksoppa, soupe à l´oignon, görs på få och billiga ingredienser men blir ändå så god. Hemligheten bakom den perfekta soppan är att karamellisera löken ordentligt.

Kategori: huvudrätter
Portioner: 4
Tid: ca 45 minuter

Ingredienser

1 ¼ kg gul lök
4-5 msk smör
2 msk + 2-3 msk olivolja
1 msk timjan, finhackad
1 msk sirap
2 dl vitt vin, torrt
1 lagerblad
ca 1 ½ l höns- eller köttbuljong
salt
svartpeppar
8 skivor surdegsbaguette, cirka 2 cm tjocka
1 msk dijonsenap
3-4 dl gruyère, riven
2 msk sherry, torr (kan uteslutas)

TILL GARNERING
timjan, färsk
svartpeppar, nymalen

Tillagning

Ansa löken, dela den på längden, skala och skär löken i cirka 2 millimeter tjocka strimlor.

Hetta upp smör och 2 msk olja i en vid panna med höga kanter. Fräs en fjärdedel av löken under omrörning, tills den minskat i volym och blivit genomskinlig, cirka 2 minuter. Tillsätt resten av löken i omgångar och fräs på samma sätt.

Låt karamellisera i cirka 15 minuter under omrörning.

Tillsätt timjan och sirap och fräs under omrörning ytterligare cirka ½ minut.

Tillsätt vin och lagerblad, låt vinet koka in i löken cirka 5 minuter. Späd soppan med buljong i omgångar till önskad konsistens och koka 10-15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Sätt ugnen på 200°C. Lägg brödskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla 2-3 msk olivolja över, och vänd så att det kommer olja på båda sidor av brödet. Grilla i mitten av ugnen 3-5 minuter, passa noga så att brödet inte bränns vid.

Ta ut plåten, bred senap på brödskivorna och strö över osten. Sätt plåten i mitten av ugnen och grilla cirka 3 minuter eller tills osten smält.

Smaka av soppan med sherry och ge den ett uppkok. Fördela i varma soppskålar. Lägg i ostmackorna och tryck till, så att nedersta delen av brödet hamnar i buljongen. Garnera med timjan. Peppra.

Recept från DN Lördag 2023-11-11

Inskickad av THOMAS Publicerad 2023-11-26 Uppdaterad -

Skicka receptet med e-post

Vill du skicka receptet till någon?
Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
Din e-postadress

Din väns e-postadress

Meddelande


Betyg

Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.

Sök recept

Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda.
Sökningen genererar max 100 träffar åt gången.
Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
Typ av måltid
Huvudingredienser
Typ av recept
Högtidsmat
Från andra länder
Frisökning

© 2003 - 2024 NamNam.se - e-post: info@namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?



Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.



Annons: