Fransk rustik äppelkaka
|
En härlig god och saftig äppelkaka passar bra så här i äppeltider. Välj en fast äppelsort med syra och sötma, t ex Discovery.
|

|
Kategori: till kaffet
Portioner: 8
Tid: ca
1 timme och 55 minuter
Ingredienser
175 g smör
3 dl vetemjöl (180 g)
2 msk strösocker
½ tsk salt
FYLLNING
700 g äpplen
½ dl strösocker
2 msk + 1 msk vetemjöl
½ tsk vaniljpulver
1 tsk kanel, mald
TOPPING
1 ägg, till pensling
25 g smör
2-3 msk rårörsocker
vaniljglass, till severing
|
Tillagning
Tärna smöret och blanda det med mjöl, socker och salt. Nyp ihop och knåda snabbt ihop till en deg på mjölad arbetsbänk. Linda in degen i plastfolie och lägg den i kyl cirka 30 minuter.
Fyllning: Skala, kärna ur och skär äpplena i centimetertjocka klyftor. Blanda klyftorna med socker, 2 msk mjöl, vaniljpulver och kanel.
Sätt ugnen på 175°C. Kavla ut degen til en rund platta, cirka 40 centimeter i diameter på mjölad arbetsbänk. Lägg degen på ett bakplåtspapper på en plåt. Strö 1 msk mjöl över degbottens mitt och fördela äpplena i en cirkel i mitten. Lämna cirka 5 centimeter runt kanterna. Vik degkanterna in mot mitten över äpplena och tryck till. Jämna till kanterna något.
Vispa upp ägget och pensla degen. Hyvla smöret och lägg skivorna över äpplena så att det täcker. Strö socker över hela kakan.
Grädda kakan mitt i ugnen cirka 1 timme tills äpplena blivit mjuka och kakan fått fin färg. Ta ut och låt svalna.
Servera kakan ljummen, gärna med vaniljglass.
Recept från DN 2022-10-21 (Petra Lindstrand)
Inskickad av THOMAS Publicerad 2022-10-22 Uppdaterad
-
|
Skicka receptet med e-post
Vill du skicka receptet till någon? Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
|
|

|
Betyg
Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.
|
Sök recept
Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda. Sökningen genererar max 100 träffar åt gången. Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
|
|