I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- Frågesport



NamNam.se
- Cookies
- FAQ



Veckans fråga?

tar ett uppehåll.
FREDAG 4 JULI 2025 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept
Äppelfyllda smörbullar
Skicka receptet med e-post  Sök igen Skriv ut receptet
Söta bullar med fyllning av äppelkompott, penslade med smör och garnerade med kanelsocker. Receptet ger 22 st.
Söta bullar med fyllning av äppelkompott, penslade med smör och garnerade med kanelsocker. Receptet ger 22 st. Kategori: till kaffet
Portioner: 20
Tid: ca 3 timmar och 10 minuter

Ingredienser

25 g jäst
2 ½ dl mjölk
ca 7 dl vetemjöl (420 g)
½ dl sirap, vit
1 ägg
½ tsk vaniljpulver
2 krm salt
75 g smör, rumsvarmt

Äppelkompott:
700 g äpplen
2 msk citron, pressad
1 dl rårörsocker
1 krm salt
1 tsk kanel, malen

Garnering:
6-8 kanelstänger
100 g smör
3 msk strösocker
½ msk kanel, malen

Tillagning

Smula jästen i en bunke. Häll mjölken över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt mjöl, sirap, ägg, vaniljpulver och salt. Arbeta degen i maskin cirka 5 minuter. Tillsätt smöret i klickar och arbeta tills degen är smidig, cirka 10 minuter. Täck bunken med en bakduk och låt degen jästa 1 ½ - 2 timmar.

Kompott: Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Lägg bitarna i en kastrull med övriga ingredienser och koka cirka 7 minuter tills äpplena är mjuka men inte kokat sönder helt. Låt kallna.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och skär den i 22 bitar. Forma bitarna till runda bollar och lägg dem på två plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa cirka 30 minuter.

Kavla ut bollarna och klicka cirka 1 msk kompott på varje. Vik ihop alla sidor mot mitten och nyp ihop noga. Lägg bollarna med den nypta änden nedåt på plåt.

Halvera kanelstängerna på längden med en vass kniv och bryt dem därefter på mitten. Stick i en liten stång i varje bulle. Täck med en bakduk och låt jäsa cirka 20 minuter. Sätt ugnen på 200°C.

Grädda bullarna mitt i ugnen cirka 10 minuter. Ta ut och låt kallna.

Smält smöret, låt svalna något. Pensla bullarna med smör. Blanda socker och kanel och strö över bullarna. Garnera eventuellt med äppelblad.

Recept från DN (Petra Lindstrand)

Inskickad av THOMAS Publicerad 2022-09-25 Uppdaterad 2022-10-22

Skicka receptet med e-post

Vill du skicka receptet till någon?
Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
Din e-postadress

Din väns e-postadress

Meddelande


Betyg

Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.

Sök recept

Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda.
Sökningen genererar max 100 träffar åt gången.
Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
Typ av måltid
Huvudingredienser
Typ av recept
Högtidsmat
Från andra länder
Frisökning

© 2003 - 2025 NamNam.se - e-post: info[a]namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?



Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.



Annons: