Varm mandelkaka med tagetesglass & hösthallon
|
Tagetes är inte bara fint i rabatten, bladen smakar också gott, till exemplel i en glass. Här används de gröna bladen på stjälken - inte de färgglada kronbladen. Och använd inte blommor som kan ha besprutats.
|

|
Kategori: desserter
Portioner: 4
Tid: ca
45 minuter
Ingredienser
150 g mandelmassa, kylskåpskall
125 g smör, rumsvarmt
2 ägg
20 g vetemjöl
50 g smör
1 ask hösthallon eller vanliga hallon ca 150 g
TAGETESGLASS
350 g vatten
200 g socker
75 g glukos
25 g citronsaft
350 g färskost
50 g tagetesblad
1 msk rapsolja, kallpressad
|
Tillagning
TAGETESGLASS: Koka upp vatten, socker, glukos och citronsaft. Låt svalna. Mixa tillsammans med färskosten och tagetesbladen i en kannmixer så det blir helt slätt.
Kör smeten i en glassmaskin och låt den sätta sig lite i frysen innan servering.
Sätt ugnen på 175°C varmluft (cirka 200°C vanlig ugn).
Riv mandelmassan och blanda med 125 g rumsvarmt smör. Blanda i ett ägg i taget och avsluta med att vända i mjölet.
Lägg ett bakplåtspapper i en form, cirka 12 centimeter i diameter och minst 5 centimeter hög, och häll i smeten. Grädda i cirka 20 minuter tills kakan inte känns klibbig när du sticker i den.
Bryn 50 g smör försiktigt i en kastrull till det blir gyllenbrunt och doftar nötigt.
Lägg upp hallonen på ett fat och ringla över det brynta smöret. Lägg upp glassen, gör en grop och ringla i rapsolja. Servera med mandelkakan.
Recept från DN 2021-09-04 (Jonathan Kasche)
Inskickad av THOMAS Publicerad 2021-10-03 Uppdaterad
-
|
Skicka receptet med e-post
Vill du skicka receptet till någon? Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
|
|

|
Betyg
Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.
|
Sök recept
Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda. Sökningen genererar max 100 träffar åt gången. Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
|
|