Rustik körsbärspaj
|
Vaniljglass eller lättvispad grädde passar fint till pajen.
|

|
Kategori: till kaffet
Portioner: 8
Tid: ca
1 timme och 35 minuter
Ingredienser
3 dl vetemjöl (180 g)
2 msk strösocker
125 g smör
1 äggula
1 msk vatten
FYLLNING
6 dl körsbär
150 g mandelmassa
2 msk strösocker
1 tsk majsstärkelse, Maizena
25 g smör
PENSLING
1 ägg
2-3 msk rårörsocker
|
Tillagning
Sätt ugnen på 175°C. Blanda ihop mjöl och socker. Tärna smöret och blanda med de torra ingredienserna till en smulig deg. Tillsätt ägg och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen cirka 30 minuter.
Kavla ut degen, cirka ½ centimeter tjock. Rulla upp degen på kaveln. Flytta den till en plåt med bakplåtspapper och rulla ut den igen.
Kärna ur körsbären. Finriv mandelmassan och fördela den över degen. Lämna cirka 4 centimeter av kanten fri så att det går att vika in den.
Blanda körsbären med socker och majsstärkelse. Lägg körsbären på mandelmassan. Skär smöret i tärningar och fördela över körsbären. Vik in kanten på pajdegen.
Pensla kanten med lätt uppvispat ägg och strö på socker.
Grädda pajen mitt i ugnen 20-25 minuter till den fått en fin gyllenbrun färg på kanterna. Servera ljummen.
Recept från DN 2021-08-01 (Elisabeth Johansson)
Inskickad av THOMAS Publicerad 2021-08-03 Uppdaterad
-
|
Skicka receptet med e-post
Vill du skicka receptet till någon? Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
|
|

|
Betyg
Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.
|
Sök recept
Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda. Sökningen genererar max 100 träffar åt gången. Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
|
|