|
|
Saftiga kanelbullar
|
De här kanelbullarna blir härligt saftiga tack vare att man gör en fördeg som får jäsa innan man lägger till resterande ingredienser.
|
|
Kategori: till kaffet
Portioner: 20
Tid: ca
2 timmar och 0 minuter
Ingredienser
FÖRDEG
500 g mjölk, 3% (5 dl)
50 g jäst, för söta degar
520 g vetemjöl (8 ½ dl)
DEG
150 g smör, rumstempererat
170 g strösocker (2 dl)
2 g salt (2 krm)
5 g kardemumma, malen (½ msk)
320 g vetemjöl (5 ¼ dl)
MANDELFYLLNING
200 g mandelmassa
10 g vaniljsocker (1 msk)
30 g malen kanel (½ dl)
150 g smör, rumstempererat
PENSLING & GARNERING
1 ägg
pärlsocker
Sockerlag
150 g vatten (1,5 dl)
95 g strösocker (1 dl)
|
Tillagning
Börja med att göra en fördeg. Värm upp mjölken till fingervarmt och lös upp jästen i mjölken och blanda ihop det med vetemjölet. Knåda till fin en deg. Har du en köksassistent så rekommenderas att använda den med krok, kör degen då 5 minuter. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15-20 min.
Mandelfyllning: Blanda mandelmassa med strösocker, vaniljsocker och kanel. Blanda i lite i taget av smöret tills du har en slät och fin fyllning.
Blanda i de resterande ingredienserna i degen och kör på mellanhastighet tills degen börjar kännas len, glansig och börjar släppa kanterna. Har du ingen köksassistent är det viktigt att du knådar tills du inte orkar mer, först då är den klar. Låt degen vila under en duk i ca 15-20 minuter så att den släpper sin spänning.
Kavla ut degen, ca 45 x 70 cm, cirka 0,5 cm tjock deg på ett lätt mjölat bord. Bred ut fyllningen jämt över degen. Ta tag i övre långsidan och vik över degen. Skär sedan i avlånga remsor, knappt 2 centimeter breda, och gör små knutar genom att snurra remsan runt två fingrar som ett litet nystan. Lägg i bullarna på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ordentligt under en duk 1 timme.
Värm upp vattnet och sockret till en sockerlag tills sockerkristallerna har lösts upp. Ställ åt sidan.
Sätt ugnen på 200 grader, pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i 13-15 min tills bullarna fått en fin gyllenbrun färg. Pensla genast med sockerlagen vilket gör bullarna glansiga och håller sig saftiga längre. Låt svalna på galler under bakduk.
Inskickad av THOMAS Publicerad 2021-04-02 Uppdaterad
2021-04-02
|
Skicka receptet med e-post
Vill du skicka receptet till någon? Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
|
|

|
Betyg
1
medlem
har betygsatt receptet som ger detta resultat:

|
Sök recept
Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda. Sökningen genererar max 100 träffar åt gången. Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
|
|
|
|
© 2003 - 2025 NamNam.se - e-post: info[a]namnam.se
|
|
|