Grön ärtsoppa med citronkräm
|
Tiden då ärtsoppa innebar en brunaktig sörja med små flytande köttbitar i är förbi. Den fräschare gröna ärtsoppan har blivit en favorit. Speciellt med en pigg citronkräm till.
|

|
Kategori: huvudrätter
Portioner: 4
Tid: ca
20 minuter
Ingredienser
500 g gröna ärtor, frysta gärna ekologiska
1 gul lök, stor
margarin, till stekning
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning eller 1 msk miso
1 dl persilja, färsk
1 dl vitt vin
1 citron, saft
salt
svartpeppar
CITRONKRÄM
2 dl fraiche, växtbaserad
1 vitlöksklyfta
zest från citronen
salt
svartpeppar
TILLBEHÖR
ca 4 msk solroskärnor, rostade
1 tsk chiliflakes
groddar, t ex alfalfa
|
Tillagning
Blanda fraiche, pressad vitlök och citronzest till citronkrämen. Smaka av med salt och peppar. Låt krämen vila medan du gör resten.
Skala och hacka löken och stek i margarin i en tjockbottnad kastrull tills löken mjuknat.
Koka upp vattnet med buljongtärningen i kastrullen. Tillsätt ärtorna och låt koka i cirka 3 minuter tills ärtorna mjuknat. Tillsätt hackad persilja och mixa slätt.
Häll i vitt vin och citronsaft. Låt puttra i cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan varm med citronkräm som du rör ned i soppan. Toppa med rostade solroskärnor, chiliflakes och groddar.
Recept från DN 2020-09-05 från boken "Vegansk matlåda" (9789189061828)
Inskickad av THOMAS Publicerad 2020-09-10 Uppdaterad
-
|
Skicka receptet med e-post
Vill du skicka receptet till någon? Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
|
|

|
Betyg
Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.
|
Sök recept
Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda. Sökningen genererar max 100 träffar åt gången. Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
|
|