I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- Frågesport



NamNam.se
- Cookies
- FAQ



Veckans fråga?

tar ett uppehåll.
MÅNDAG 7 JULI 2025 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept
Färskost- och polentakaka med rabarber
Skicka receptet med e-post  Sök igen Skriv ut receptet
Inspirationen till den här kakan kommer från den klassiska restaurangen River Café i västra London. Där gjordes den med blodapelsin, men den här versionen med rabarber blir minst lika lyckad. Passar bra för glutenintoleranta.

Kategori: desserter
Portioner: 6
Tid: ca 1 timme och 10 minuter

Ingredienser

100 g socker
400 g rabarber

Smet
75 g smör, rumstempererat
100 g socker
115 g färskost (t ex loke, ricotta)
2 ägg, separerade i gulor och vitor
2 citroner, saft och finrivet skal
1 tsk salt
40 g majsmjöl (av polentatyp)
90 g mandelmjöl

Tillagning

Sätt ugnen på 170°C.

Smöra en rund bakform väl och strö 100 g socker i botten av formen.

Dela rabarbern i decimeterlånga stavar, dela sedan dessa stavar tre gånger på längden för att få rektanglar, cirka 5 millimeter tjocka.

Placera rabarbern på sockret. Det här kommer att bli ovansidan av kakan så försök att lägga rabarbern så snyggt och prydligt som möjligt.

Vispa socker och smör luftigt. Tillsätt färskost, äggulor, saft och finrivet skal från citronerna samt salt. Blanda i majsmjöl och mandelmjöl.

Vispa äggvitorna fluffiga och vänd ner dem i smeten. Sprid ut smeten i formen över rabarbern.

Grädda i 40-50 minuter, tills kakan har fått en mörkt karamelliserad färg och en provsticka kommer ut ren när den stuckits i mitten av kakan.

Låt svalna i 5 minuter innan du stjälper ut kakan på en skärbräda täckt med ett bakplåtspapper. Man kan behöva skära med en liten kniv längs kanten för att hjälpa den att lossna.

Låt svalna till rumstemperatur och servera gärna med en klick crème fraiche.

Recept från DN Lördag 2020-05-09

Inskickad av THOMAS Publicerad 2020-06-20 Uppdaterad -

Skicka receptet med e-post

Vill du skicka receptet till någon?
Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
Din e-postadress

Din väns e-postadress

Meddelande


Betyg

Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.

Sök recept

Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda.
Sökningen genererar max 100 träffar åt gången.
Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
Typ av måltid
Huvudingredienser
Typ av recept
Högtidsmat
Från andra länder
Frisökning

© 2003 - 2025 NamNam.se - e-post: info[a]namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?



Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.



Annons: