I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- Frågesport



NamNam.se
- Cookies
- FAQ



Veckans fråga?

tar ett uppehåll.
ONSDAG 9 JULI 2025 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept
Gougères
Skicka receptet med e-post  Sök igen Skriv ut receptet
Pâte à choux, eller branddeg som den också kallas, används till att baka profiteroler, éclairer och churros. Om man blandar riven ost i degen kan man göra gougères, som kommer från norra Bourgogne och är ett perfekt tilltugg till ett glas vin.

Kategori: smårätter
Portioner: 12
Tid: ca 1 timme och 0 minuter

Ingredienser

1 ½ dl mjölk
1 ½ dl vatten
130 g osaltat smör
1 tsk salt
140 g vetemjöl
5 ägg, rumstempererade och lätt vispade
125 g riven ost (t ex havgus 12, gruyère, emmentaler)
1 ägg, för pensling

Tillagning

Sätt ugnen på 200°C.

Koka upp mjölk, vatten, smör och salt i en kastrull. Tillsätt mjölet så snart smöret har smält och vätskan kokar.

Tillaga degen på medelvärme i cirka 5 minuter under konstant omrörning med en träslev eller en värmetålig slickepott. Degen är klar för nästa steg när den doftar rostat bröd och har börjat fastna lite i botten, ta då av kastrullen från plattan.

Tillsätt de vispade äggen till degen lite i taget, cirka 1 ägg åt gången. Vispa kraftigt med träsleven och se till att ägget är väl inkorporerat innan du tillsätter nästa.

När alla ägg är iblandade, tillsätt 100 g av den rivna osten och blanda runt ett par varv.

Lägg degen i en spritspåse och spritsa i små toppar på en bakplåt försedd med ett bakplåtspapper, eller klicka upp degen med hjälp av två matskedar.

Pensla med ägg och strö över resten av osten.

Grädda i 25-30 minuter tills gougèrerna är mörkt bruna och helt krispiga på undersidan.

Recept från DN Lördag 2020-05-09

Inskickad av THOMAS Publicerad 2020-06-20 Uppdaterad -

Skicka receptet med e-post

Vill du skicka receptet till någon?
Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
Din e-postadress

Din väns e-postadress

Meddelande


Betyg

Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.

Sök recept

Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda.
Sökningen genererar max 100 träffar åt gången.
Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
Typ av måltid
Huvudingredienser
Typ av recept
Högtidsmat
Från andra länder
Frisökning

© 2003 - 2025 NamNam.se - e-post: info[a]namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?



Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.



Annons: