|
|
Gougères
|
Pâte à choux, eller branddeg som den också kallas, används till att baka profiteroler, éclairer och churros. Om man blandar riven ost i degen kan man göra gougères, som kommer från norra Bourgogne och är ett perfekt tilltugg till ett glas vin.
|

|
Kategori: smårätter
Portioner: 12
Tid: ca
1 timme och 0 minuter
Ingredienser
1 ½ dl mjölk
1 ½ dl vatten
130 g osaltat smör
1 tsk salt
140 g vetemjöl
5 ägg, rumstempererade och lätt vispade
125 g riven ost (t ex havgus 12, gruyère, emmentaler)
1 ägg, för pensling
|
Tillagning
Sätt ugnen på 200°C.
Koka upp mjölk, vatten, smör och salt i en kastrull. Tillsätt mjölet så snart smöret har smält och vätskan kokar.
Tillaga degen på medelvärme i cirka 5 minuter under konstant omrörning med en träslev eller en värmetålig slickepott. Degen är klar för nästa steg när den doftar rostat bröd och har börjat fastna lite i botten, ta då av kastrullen från plattan.
Tillsätt de vispade äggen till degen lite i taget, cirka 1 ägg åt gången. Vispa kraftigt med träsleven och se till att ägget är väl inkorporerat innan du tillsätter nästa.
När alla ägg är iblandade, tillsätt 100 g av den rivna osten och blanda runt ett par varv.
Lägg degen i en spritspåse och spritsa i små toppar på en bakplåt försedd med ett bakplåtspapper, eller klicka upp degen med hjälp av två matskedar.
Pensla med ägg och strö över resten av osten.
Grädda i 25-30 minuter tills gougèrerna är mörkt bruna och helt krispiga på undersidan.
Recept från DN Lördag 2020-05-09
Inskickad av THOMAS Publicerad 2020-06-20 Uppdaterad
-
|
Skicka receptet med e-post
Vill du skicka receptet till någon? Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
|
|

|
Betyg
Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.
|
Sök recept
Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda. Sökningen genererar max 100 träffar åt gången. Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
|
|
|
|
© 2003 - 2025 NamNam.se - e-post: info[a]namnam.se
|
|
|