Tekakor eller frallor
|
De perfekta frukostbröden - som också passar bra till matsäcken eller till soppor. Med samma deg kan man välja om man vill göra frallor eller tekakor.
|
|
Kategori: frukost
Portioner: 20
Tid: ca
1 timme och 30 minuter
Ingredienser
5 dl mjölk
2 dl havregryn
½ dl sirap, ljus
50 g jäst
1 ägg
1 tsk salt
12 dl vetemjöl special
50 g smör, mjukt
|
Tillagning
Häll mjölken och havregrynen i en kastrull och värm till 37°C. Dra av från plattan och rör i sirapen.
Smula ner jästen i en bunke. Blanda med den varma havregrynsgröten.
Blanda i ägget, salt och arbeta in lite i taget av vetemjölet.
Arbeta in lite i taget av smöret. Arbeta degen smidig i cirka 5 minuter. Lägg på plastfolie eller en bakduk och låt degen jäsa i cirka 40 minuter.
Dela upp degen i 20 bitar och forma varje bit till en bulle. Vill man baka frallor behåller man bullarna och lägger på plåtar med bakplåtspapper, vill man baka tekakor kavlar man ut bullarna tills de är cirka 1½ centimeter tjocka. Nagga med en gaffel eller kavla sista kavlingen med en kruskavel. Lägg på bakduk och jäs i ytterligare cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 250°C.
Grädda bröden mitt i ugnen i cirka 8-10 minuter.
Lägg bröden på ett galler och låt dem svalna under en bakduk.
Recept från DN 2020-05-30 (Elisabeth Johansson)
Inskickad av THOMAS Publicerad 2020-06-02 Uppdaterad
2020-12-27
|
Skicka receptet med e-post
Vill du skicka receptet till någon? Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
|
|

|
Betyg
Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.
|
Sök recept
Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda. Sökningen genererar max 100 träffar åt gången. Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
|
|