|
|
Bakad långa med mandel, citron och brynt smör
|
Till det här receptet går det bra att använda både långa och kummel, beroende på vad du får tag på. Prata med dem i fiskdisken och be dem ta hem om det inte finns i den affär där du brukar handla.
|

|
Kategori: huvudrätter
Portioner: 4
Tid: ca
1 timme och 5 minuter
Ingredienser
500 g långa eller kummel filé, MSC-certifierad
100 g salt
50 g + 150 g smör
1 dl ströbröd
50 g (1 dl) mandel, hackad, eller 2 dl mandelspån
½ tsk gurkmejapulver eller 1 färskriven gurkmeja
1 vitlöksklyfta, pressad
½ citron, saft och finrivet skal
½ dl persilja, hackad
TILL SERVERING
t ex potatispuré, kokt potatis, ris, pasta, mathavre eller sallad med bönor
|
Tillagning
Rimma fisken: Blanda 1 liter vatten med 100 g salt, rör till saltet löst sig i vattnet. Låt fisken ligga i lagen cirka 20-30 minuter. Ta upp fisken och lägg den på lite hushållspapper så vattnet rinner av.
Sätt ugnen på 200°C. Smält 50 gram smör och blanda med ströbröd, mandel, gurkmeja, vitlök, citronjuice och persilja. Bred blandningen över fisken och gratinera i mitten av ugnen cirka 20-25 minuter, fisken skall ha en innertemparatur på 50-52°C.
Smält 150 gram smör på medelvärme. När smöret kokar och får ett vitt skum på ytan kan man dra av kastrullen lite från plattan och röra försiktigt i botten tills skummet lägger sig. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och rör i botten på kastrullen så att smöret bryns långsamt. När smöret tystnat och fått en gyllenbrun färg är det klart.
Servera långan med exempelvis kokt potatis, brynt smör och toppa med finrivet citronskal.
Recept från DN 2020-04-25
Inskickad av THOMAS Publicerad 2020-05-04 Uppdaterad
-
|
Skicka receptet med e-post
Vill du skicka receptet till någon? Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
|
|

|
Betyg
Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.
|
Sök recept
Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda. Sökningen genererar max 100 träffar åt gången. Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
|
|
|
|
© 2003 - 2025 NamNam.se - e-post: info[a]namnam.se
|
|
|